Dobrá lahev: Nasucho Někdo mi nakukal, že únor je "suchý měsíc". Řekl jsem si, proč ne, a začal hledat uspokojivé "soft" neboli nealkoholické alternativy... 14. 2. 2020 ▪ 2 min. čtení
Moravská destilérka Fleret na to jde po italsku, vyrábí tradiční jižní pálenku z vylisované vinné révy Tentokrát to bez krátké lekce ze zbožíznalství nepůjde. Začnu destilátem z vína, jež prodělalo dobře zmapovanou cestu: sklizené hrozny byly... 24. 1. 2020 ▪ 3 min. čtení
Becherovka jinak: Alkoholová ostrost je v nefiltrované Becherovce otupena ve prospěch přísad Přísně vzato je Becherovka jediným alkoholickým nápojem, jímž Česko přispívá světové nápojové gastronomii. Důkazy jsou nezpochybnitelné. Typická... 10. 1. 2020 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: Vodka pro 007 Média, a to i odborná, citujíce popis Bondova koktejlu z Gordon's ginu, vodky a Kina Lilletu, jen výjimečně dovedou agentův dialog s barmanem až... 20. 12. 2019 ▪ 2 min. čtení
Vzkaz v lahvi: Degustace v zastoupení Stodesátý sloupek, který se na tomto místě věnuje destilátům a dnes patří single malt Scotch whisky The Glenlivet, tedy skotské whisky pouze z... 6. 12. 2019 ▪ 3 min. čtení
Vzkaz v lahvi: Sívíčko slečny Bohemian Whisky Dobrý den! Jmenuji se Martin's Barrel, plným titulem Peated Single Malt Bohemian Whisky, volně přeloženo "rašelinným kouřem jemně vonící stařený... 22. 11. 2019 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: Ještě jeden příběh K ochutnání single malt whisky Glen Garioch (což se čte jako glengíri) nebývá v Česku moc příležitostí. Ale protože whisky a jazz patří... 8. 11. 2019 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: Svatá pravda, Charlesi! Whisky a jazz patří odnepaměti k sobě. Dokazuje to mimořádně pestrá nabídka "zrajících obilných destilátů" v pražském hudebním klubu Jazz Dock,... 25. 10. 2019 ▪ 3 min. čtení
Dobrá lahev: Pozdrav babího léta, s německým ryzlinkem od Resse Když jste z páté generace vinařů a na rodinném byznysu vám záleží, máte dvě možnosti. Buď "sklapnete podpatky" a děláte všechno tak jako vaši... 11. 10. 2019 ▪ 3 min. čtení
Dobrá lahev: Klenot s vůní jalovce Světovou barmanskou komunitu zasáhla právě před deseti lety svým způsobem fatální zpráva. V Beefeater Distillery tehdy skončili s destilací... 27. 9. 2019 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: Ambivalentně Přiznávám se nerad. Kdykoli k čemukoli. Někdy však nemám jinou možnost. Po léta jsem si nebyl jistý, jak rozumět slovu "ambivalentně", dokud mi... 13. 9. 2019 ▪ 3 min. čtení
Dobrá lahev: Veltlinsky bojuje s liškami Veltlínské zelené je v Rakousku "základka", kterou dostanete v každé zapadlé hospodě, ale i luxusní restauraci. Málokdy se stane, že by vás... 11. 9. 2019 ▪ 3 min. čtení
Dobrá lahev: Pomalu a líně... … teče říční proud, zpívávala − dávno již tomu − Yvonne Přenosilová. Nejsem si jist, že měla na mysli zrovna dolní tok řeky... 16. 8. 2019 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: Výlet z budoucnosti To místo zaujme na první pohled. Leží uprostřed krásné provensálské přírody nedaleko Marseille, je ovšem pojmenováno nefrancouzsky futuristickým... 2. 8. 2019 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: ... a také dobře utajena. Proč se japonská Chita stala mezi whisky unikátem? S tou lahví byly od začátku problémy. Přeložit "Single Grain Whisky" z etikety je snadné: whisky z ječného sladu a nesladovaného obilí. Jenže... 28. 6. 2019 ▪ 2 min. čtení
Dobrá lahev: Na víně ve škole Takže je to pravda! Po všech těch zprávách "Vědci zjistili, že červené víno pomáhá v prevenci srdečních chorob", následovaných zprávami "Hm, tak... 7. 6. 2019 ▪ 3 min. čtení