Na trh jsem chodila vždycky ráda. Ani ne tak kvůli jídlu, bavila mě spíš ta lehce starodávná atmosféra. Že trhy potřebuji i kvůli jídlu samému, mi začalo docházet teprv, když jsem se poprvé vrátila z Indie. Pusa plná vzpomínek na šťavnatá manga z pojízdných krámků a zeleninu čerstvě uříznutou ze záhonu, se najednou začala vzpírat bledničkovým rajčatům a jabkům co nevoní. Jenže nic jiného v kamenných obchodech nebylo.
A když jsem se před dvěma měsíci začala probírat statistikami o importu a exportu jídla a zjišťovat, co se s ním po cestě o výrobce k zákazníkům děje, došlo mi to naplno. S každým rajčetem z Maroka, s každou sklenkou medu, která měla na etiketě napsáno „ze zemí ES a zemí mimo ES“, se mně přestávalo chtít nakupovat v supermarketech.
Z aktivistických a vegetariánských roků jsem už jsem dávno vyrostla. Jednoduše mně začalo připadat ujeté, jíst zeleninu nebo ovoce bez chuti a vitamínů, když na tržnici o pár bloků dál, mají na pultě ráno sklizené zboží ze středočeského pole: šťavnaté, čerstvé a voňavé. Že nemají čeští pěstitelé na pultech úplně všechno? Není zas tak těžké, si zvyknout, že v prosinci jsou rajčata nejvýš sušená a že koláč se na přelomu podzimu a zimy dělá spíš z hrušek než třešní.
Ovocem a zeleninou to začalo, ale neskončilo. Chleba v igelitu, který do druhého dne ztvrdne na kámen? Místo něho kváskový bochník z pekárny u parku, co vydrží týden. Různé druhy sýrů jsou od toho, aby různě chutnaly? Mají je v krámku v Havelské, některé dokonce z nepasterovaného mléka. Škvarky, co chutnají jako skelná vata? Hospodský z putyky na rohu škvaří pro štamgasty domácí.
U pěstitelů a v malých obchodech jsem nakupovala i dřív. Ale jen občas. Teď mi během pár týdnů došlo, že ta trocha energie a času navíc, které mi sebere cesta na trh, do sýrárny a do pekárny, jsou maličkost ve srovnání s tím, jaký je rozdíl mezi jejich zbožím a jídlem, co bych posbírala na jednom místě v supermarketu. Není to tak, že bych Billu na Letenském náměstí začala bojkotovat. Ale odnáším si toho odtamtud mnohem míň. Chodím tam vlastně čím dál víc jako dřív do večerky: mají tam otevřeno dlouho a dokoupím, co jinde neměli.
Článek, který má na svědomí můj částečný supermarketový exil, najdete tady http://vikend.ihned.cz/
To, co se do něj nevešlo, i nové informace na tohle téma, budu postupně dávat do blogu.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist



