Nigiri suši, zdroj: WikipediaVětšina cizinců má ráda jeden z typických symbolů japonské gastronomie - suši. Pro lidi ze západu je suši vzhledově atraktivní, zdravé, více či méně nákladné jídlo. Pro ty, co ryby nemusí, existuje i vegetariánské suši, kde se uplatní houby, tofu, vejce, ovoce atd.  I u nás je hodně restaurací a hotelů, kde suši můžete dostat. Prodává se i v obchodech. Kvalita je přímo úměrná ceně, i když existují výjimky, potvrzující pravidlo.

Suši jsem jedla nesčetněkrát, samozřejmě v Japonsku, různě po světě a i v Praze občas zajdu. Před lety jsem suši dělávala i doma, celkem pravidelně. Teď už se mi po pravdě nechce. To si je radši dám jinde. Shánění těch „správných ingrediencí" už není neřešitelné, ale za ten čas mi to nestojí. I v Japonsku se chodí na suši do restaurací, nebo si ho můžete koupit v obchodě. Doma si je Japonci skoro vůbec nepřipravují. 

Nedávno jsem byla na jedné firemní akci, pořádané v nejmenovaném pražském luxusním hotelu. A samozřejmě nechybělo suši. Jestli čekáte, že teď suši budˇ pochválím nebo zkritizuji, čekáte marně. Mám jiný postřeh. Překvapila mne otázka od zaměstnance hotelu: jak má vlastně správné suši chutnat? Ekvivalent toho je třeba otázka: jak má správně chutnat svíčková nebo pivo? V kolika restauracích třeba v Austrálii dostanete dobrou svíčkovou s knedlíkem? Sebelepší ingredience ještě nejsou jasně daným klíčem k úspěchu. Ten, kdo rád vaří, to ví sám. Samozřejmě, pokud používám rybu, musí být ve stavu, kdy se dá konzumovat tepelně neupravená. Naše poloha ve středu Evropy - to je největší handicap pro rybí suroviny. Představte si situaci, kdy Japonec má servírovat suši Japoncům u nás. Všichni ví, jak to „má chutnat" a je na kuchaři, aby neztratil tvář. Když se suši opravdu povede, je hned pryč. Jindy kousky zůstávají a jedí je převážně ne-japonští kolegové, partneři. Tak jako jiná jídla, je i suši sezónní záležitostí. V létě se připravuje třeba mořský okoun, úhoř, ušeň, makrela, tuňák. V zimě zase chobotnice, sépie, platýz, krevety.

Ale tenhle příspěvek nemá být o úskalích přípravy suši v Čechách. Mám pro Vás tip na kurzy suši, který vysílal japonský zpravodajský kanál NHK. Pokud se chcete přímo u pramene naučit, jak se takové suši má připravovat, pak je to možné. Přímo v Tokiu na „Suši Akademii" (obsahuje video). Výuka probíhá v angličtině a zájem je veliký jak ze strany Japonců, tak cizinců. Za 8 týdnů dostanete diplom, se kterým můžete pracovat v japonské restauraci v zahraničí.

Když jsem to ve vysílání slyšela, moje první myšlenka byla hodně skeptická. Jak se může někdo za 8 týdnů naučit to, co se Japonci učí dlouhá léta? V Japonsku, v rodinné restauraci, kde se připravuje suši několik desetiletí, nastoupí mladý učeň, dělá přípravné práce, uklízí a až po několika letech se začne učit jak správně suši připravovat. To je jedna realita.

Druhá realita je krize a poptávka po suši ve světě. Mladí Japonci nemohou po ukončení školy najít práci a tak se přihlásí do kurzu. V cizině najdou uplatnění a ještě se naučí anglicky, takže proč ne. Cizinci dostanou znalosti přímo u zdroje, naučí se daleko více než třeba na kurzech ve své zemi a s diplomem snáze najdou uplatnění - nejvíce jich odjíždí do Ameriky či Austrálie. Také plus body. Takže, už mi to vlastně nepřipadá zas tak divné. Pokud to, co naservírují lidem chutná, vše je v pořádku. A někdo, kdo si zaplatil v přepočtu 193,000 Kč za 8 týdenní kurz suši s tím určitě nemíní po půl roce přestat. A ještě jedna poznámka: teprve, až jíte suši několikrát na různých místech, získáte svoji představu o chuti suši. A tak je to se vším.

Tak tedy: jak chutná suši? To by mohl být dobrý kóan. Pěkný den.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist