Malá chutná dečka Není to překlep, nechtěla jsem říct tečka. S blížícími se letními dny ubývá chuti na velká hutná jídla, zato se prudce zvyšují šance salátů a... 15. 5. 2009 ▪ 4 min. čtení
Hrnečku vař Zvyk odměřovat suroviny na hrnečky se prý zrodil během osidlování Ameriky evropskými vystěhovalci. Jednak není moc jisté, zda a jak si s sebou... 7. 5. 2009 ▪ 3 min. čtení
Těžký život Povolání kulinářského kritika je jedním z nejneuchopitelnějších. Každý z nás jí, ale málokdo si tím vydělává. V Česku to vlastně ani dost dobře... 30. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení
Co jedí prezidenti V Downing Street č. 10, kde americký prezident a jeho kolegové pojedli, menu připravoval Jamie Oliver. 24. 4. 2009 ▪ 3 min. čtení
Křupavá stopa Mnoho lidí po sobě zanechalo v gastronomických dějinách stopy. Někteří autoři i tlusté svazky. Jiní nenapsali nic, ale zůstal po nich pokrm s... 17. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení
Omamné umami Roku 1908 došlo ve sféře chutí k dějinnému objevu. Učinil jej profesor tokijské univerzity Kikunae Ikeda. Celkem pochopitelně vyrostl na... 10. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení
Boží nohy a hygiena Sýr je jedním z nejbáječnějších vynálezů lidstva. Je samostatným jídlem, předkrmem, chuťovkou, tajemnou přísadou různých krémů. Ve své... 3. 4. 2009 ▪ 4 min. čtení
Recept na krizi Už dvě desetiletí jsou rakouské Alpy příjemnou alternativou pro české lyžaře, ale tahle sousedící a historicky nám blízká země uspokojuje i jiné... 27. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení
Ale ano, šéfe Pořad známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha Ano, šéfe! rozčeřil nejednu stojatou vodu, a to nejen televizních kulinářských show. Inspirován... 20. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení
Večeře z květinářství Všimli jste si, že hodně jídel, která vídáváte na stránkách časopisů nebo jež vám je předloží v restauraci, rozkvetlo? Květiny a kvetoucí byliny... 13. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení
Ten náš vezdejší Je-li chleba darem božím, pak je bohů mnoho a mají mnoho tváří. Je-li výsledkem historického procesu a lidského umu, je jen na nás, jaký chléb... 6. 3. 2009 ▪ 4 min. čtení
Michelin z Moravy Moravák Pavel Pospíšil je naším jediným kuchařem, který se může chlubit michelinskou hvězdičkou. Získal ji během svého působení v Německu, kde... 27. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení
Muž v černém (klobouku) Gastronomická ocenění, zejména ony výsostně francouzské michelinské hvězdičky, si podvědomě spojujeme s vytříbeným stylem, elegancí a také s... 20. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení
Pašíkovy pašije Bod první: většina z nás asi nerada přemýšlí o tom, jakým způsobem se některé potraviny dostávají na talíř. Bohužel, ryba se musí ulovit,... 13. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení
Čtyři sta tisíc bratranců Bojovný král Jan a jeho rozšafný syn Karel kdysi vládli území, které jsme kromě jiného sdíleli i s Lucemburskem. Dnes má zemička o rozloze 2586... 6. 2. 2009 ▪ 3 min. čtení
Ve znamení buvola Můj profesor historie říkával, že nejlepší způsob, jak eliminovat národní specifika, je poskytnout příslušné komunitě ideální podmínky k životu... 30. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení
Jak se žije slípkám Spotřeba kuřecích masa na světě je obrovská; rozpočítáno na hlavu (i tu vegetariánskou) a rok činí číslo 27 kg. Ne každý na světě ovšem má kuře... 23. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení
Praktická kuchařka Převelice ráda zkouším staré i nové recepty. Zkouším je ze zvědavosti, z touhy přesvědčit se, že na to mám, i proto, že je z náplně své práce... 16. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení
Jak vyzrát na elektrické podniky Po vánoční a novoroční opulenci, kdy jsme zřejmě hodili pravidla šetrnosti za hlavu, přituhlo. Zvyšování cen energií v čele s elektrickou se... 9. 1. 2009 ▪ 4 min. čtení
Jitka Rákosníková: Česko Evropě: pohled od plotny Svéráz národní kuchyně se hodně změnil: příkladem budiž žalostný osud řepy cukrovky. Většina našich cukrovarů vyrábí ze třtinového cukru. Evropě... 5. 1. 2009 ▪ 7 min. čtení