Připravíme si tužší bramborové těsto: nastrouhané syrové brambory lehce zbavíme "škrobové vody", přidáme sůl a hrubou mouku a jedno celé vajíčko. Vše uhněteme rukou. Do vařící vody uždibujeme kousky velké asi jako vlašský ořech. Po vyplavání knedlíků na povrch je dřevěnou naběračkou vytáhneme na talíř. Do vody, která zbyla po uvaření, přidáme mléko (ti bohatší smetanu!) a trochu přimastíme (nejlepší je mírně přeškvařené máslo). Na jednom talíři tak máme knedlíky a do misky dáme "chundalku", namáčíme a olizujeme se...

Typické jídlo pro chudé. Já je mám moc rád, protože je v nich hodně lidové fantazie. Jsou to taková poselství hospodyněk dávných časů a představují pro mě v dnešní době "mekáčů" a "fástfudů" jakési ostrůvky naděje. Tohle mi přišlo od paní Havlové z Jablonce a způsobilo, že jsem "chudý" aspoň jednou měsíčně. Utloukl bych se po téhle jednoduché dobrotě!

petr_novotny.jpg

www.petr-novotny.cz