Připravíme si tužší bramborové těsto: nastrouhané syrové brambory lehce zbavíme "škrobové vody", přidáme sůl a hrubou mouku a jedno celé vajíčko. Vše uhněteme rukou. Do vařící vody uždibujeme kousky velké asi jako vlašský ořech. Po vyplavání knedlíků na povrch je dřevěnou naběračkou vytáhneme na talíř. Do vody, která zbyla po uvaření, přidáme mléko (ti bohatší smetanu!) a trochu přimastíme (nejlepší je mírně přeškvařené máslo). Na jednom talíři tak máme knedlíky a do misky dáme "chundalku", namáčíme a olizujeme se...
Typické jídlo pro chudé. Já je mám moc rád, protože je v nich hodně lidové fantazie. Jsou to taková poselství hospodyněk dávných časů a představují pro mě v dnešní době "mekáčů" a "fástfudů" jakési ostrůvky naděje. Tohle mi přišlo od paní Havlové z Jablonce a způsobilo, že jsem "chudý" aspoň jednou měsíčně. Utloukl bych se po téhle jednoduché dobrotě!
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist