jidas_LW.jpgNa přípravu potřebujete:

20 g droždí
550 g mouky
300 ml smetany
180 g másla
70 g cukru
4 žloutky
citronovou kůru a vanilku (vanilkový cukr)

Postup:

Nejdříve si připravte kvásek z droždí, lžičky cukru a mouky. Než vykyne, utřete máslo s cukrem a žloutky a přidejte citronovou kůru a vanilku. Vmíchejte kvásek a přisypávejte mouku. Podle potřeby těsto zadělejte smetanou. Těsto by mělo být vláčné a pružné. Nechte je asi hodinu vykynout pod utěrkou na teplém místě.

Z vykynutého a rozváleného těsta vytvarujte jidáše. Mají tvar obdélníku a na povrchu jsou v hustých řádcích propíchány vidličkou. V některých oblastech se jidáše pečou ve tvaru stočeného šneka (vytvarované tenké válečky stočíme do spirály). Potřete žloutkem a ve vyhřáté troubě pečte dozlatova. Ještě teplé pokropte medem.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist