Asi 1 cm silné plátky bůčku lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Poté je dáme na pekáč, pokmínujeme, mírně podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Plátky pak dáme na topinky, jemně potřené hořčicí, posypeme strouhaným křenem a ozdobíme kapií. Než se dáme do jídla, zabezpečíme si dostatek lahví piva.

Tohle jsem teď udělal jako svačinku svým přátelům v Hamburku. Vtip téhle miniatury není pochopitelně v opečeném špeku, ale v nápadu s topinkou a křenem. Vladimír, můj stálý přispěvovatel, tímhle experimentem prošlapal zase jednu objevitelskou stezku v houštině gurmánských nástrah. Tohle mu vyšlo nádherně. Mí němečtí přátelé, kteří nesnášejí česnek a nebyli do té doby nikdy k ukecání, tohle už nedokázali odmítnout - naučil jsem se navíc hodně německých obdivných výkřiků.

petr_novotny.jpg

www.petr-novotny.cz



Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist