Zhruba 50 minut dusíme samostatně kysané zelí, které poté scedíme, a zvlášť uvaříme do měkka rýži. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme v kastrolu na oleji a vsypeme vepřové maso nakrájené na nudličky. Po uzavření masa přidáme koření, česnek utřený se solí a pokud možno bez podlévání udusíme do měkka. Na dno vymaštěného pekáče pak dáme polovinu zelí, zalijeme šlehačkou či smetanou a dáme na 30-40 minut do trouby zapéci. Směs masa s rýží lze ještě vylepšit paprikovou klobásou, nakrájenou na plátky a vejci natvrdo.

Láďa Straka, kapelník hradecké Lokálky, je velmi vtipný člověk a dobrý kuchař. Nepodceňujte tento zdánlivě jednoduchý recept! Musíte se soustředit, nebo si to zelíčko zkazíte jako já, protože jsem myslel na několik věci současně a to se v kuchyni nesmí. Když se vám to povede, jistě oceníte stabilně kvalitní přínos kamarádky šlehačky a hlavně kolegyně klobásky, která vůbec v původním receptu nebyla. Ale dejte ji tam!

petr_novotny.jpg

www.petr-novotny.cz