Výroba cukru u nás nemá příliš dlouhou historii (v porovnání s pivem například). Cukrovary u nás ve velkém začaly vznikat až v dobách napoleonských válek a blokády Evropy. Tehdy se začala psát historie pěstování cukrové řepy a celého odvětví v českých zemích. Cukrová třtina je sice na výrobu cukru lepší, ale tenkrát nebylo prostě zbytí.

 

V lednu tohoto roku jsem byl na jedné konferenci v Karlových Varech. Shodou náhod jsem tam měl možnost povečeřet se starostou města Dačice, panem Hájkem, a tajemníkem tamního městského úřadu. Byl to velice příjemný večer. Jako bývalý turistický průvodce jsem se neubránil otázce na pamětihodnosti a zajímavosti města. Načež jsem zjistil, že Dačice jsou městem kostkového cukru! V dačické rafinerii se kostkový cukr vyráběl od roku 1843 a jeho vynálezcem byl místní občan Jakub Kryštof Rad. Ve městě si jeho vynálezu tak váží, že zde najdeme malý žulový pomník kostkovému cukru a v místním muzeu je stálá expozice. Mé otázce, zda Dačice uvažují o kostce cukru ve znaku města, se pan starosta pouze pousmál (ve znaku mají pětilistou žlutou růži Pánů z Hradce).

 

Když jsem poprvé viděl reklamu na české předsednictví, okamžitě mě napadlo, že je to úžasná reklama města Dačice. Pražský radní pan Richter by se měl podívat, jak se dělá pořádné PR ve městě s 8 tisíci obyvateli. Jeho „rodinný“ spot pro Fashion TV je proti tomu slabým odvarem.

 

A tak tajně doufám, že radnice města Dačice této kampaně plně využije ve svůj prospěch a  Evropě to osladí. 

 

Web města Dačice: http://www.dacice-mesto.cz