Ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates mě vytáhl na kafe. Že prý chce ještě jednou v klidu probrat článek o kuřatech nastavovaných vodou a drůbežích uzeninách s vepřovými kůžemi, který jsem napsala pro Víkend Hospodářských novin.
Člověk, který se ohání tím, že čeští drůbežáři jsou poctiví a pověst jim kazí dovážené kuřecí, říká s vážnou tváří mimo jiné toto:
1. To, že párky označené jako „kuřecí“ obsahují 13% vepřového, 10% vepřové kůže a 5% hovězího masa je pro zákazníka vlastně výhodné. Hovězí a vepřové jsou přece dražší než drůbeží maso.
2. Pokud „kuřecí párek“ obsahuje pouhých 35% kuřecího masa, je dobrý. Protože kuřecího je v něm největší podíl. To, že dalších 28% tvoří jiné druhy masa a kůže nevadí.
3. Novináři by měli českým výrobcům pomáhat a ne o nich psát kriticky.
Bude mně potěšením napsat o českých výrobcích drůbežího něco pozitivního. Ale nejdřív budou muset přestat zákazníkům, kteří chtějí kuřecí uzeniny, prodávat vepřové kůže, hovězí maso a hromadu chemie.
A ne jenom říkat, že ostatní (nedrůbeží) uzeniny taky nestojí za nic...
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist



