Je vědecky prokázáno, že květiny svou barevností, tvarem a v neposlední řadě i vůní v lidech vzbuzují pozitivní emoce. Nejjednodušší použití tak květiny nacházejí při dekoracích. Ne každého hosta však napadne, že květinu může také sníst. Přitom třeba takové okvětní lístky růže a macešky jsou nasládlé, sedmikráska je pak na-opak nahořklá, karafiát pro změnu kořeněný.
NIC NOVÉHO POD SLUNCEM
V 17. století byly květy používány do likérů, z pampelišek a levandule se i dnes stále dělá med, z květů černého bezu si lze vyrobit nejen šťávu, ale i výbornou limonádu nebo květ jen obalit jako řízek. Dnešní gastronomie přirozeně používá odvar z levandule, např. do pudinků a sorbetů. Rychlou přípravu, kdy se květy levandule povaří ve vodě a následným odstátím se louhují, ocení také kuchaři. Nezaměnitelná vůně levandule si pohraje s čichovými receptory hostů a nostalgicky připomene letní dovolenou v Dalmácii či Provence.
NA KVĚTINÁŘSTVÍ ZAPOMEŇTE
Ideální způsob, jak si zajistit stálý přísun čerstvých květů určených ke konzumaci nebo k ozdobě pokrmů, je pěstovat je. Bohužel to například pro městské hotely není optimální řešení. Květy si lze také objednat a nechat dovézt, a to nejen z Nizozemska, Španělska a Izraele, ale i z českých regionů. Zapomeňte na květinářství, kam si nelze zaskočit pro pár růží na dezert, pro tyto účely existují farmy, které vám zboží, neošetřené pesticidy, zašlou. "Prvotřídní restaurace vyžadují prvotřídní zboží - a vždy načas. Jedna restaurace, kterou zásobuji, použila sedmikrásky do šampaňského, lichořeřišnici přidali do ovocných salátů a na ozdobu použili růže Abraham Lincoln," dělí se o zkušenosti farmářka Jaroslava Marková z farmy Mlýnec ve Smrkově na Táborsku, která například dodává pravidelně bazalku a mátu do pražského hotelu Radisson Blu Alcron.
KVĚTINY MÍSTO KOŘENÍ
Levandule - špetka těchto květů provoní dušená masa, octy, džemy a rosoly.
Měsíček lékařský - vhodný do smaženic a nákypů. Oranžovo-žlutá barva a medová vůně doplní ovocné dezerty i zeleninové saláty. Okvětní lístky mohou být použity do rýže, koláčů, másla, jogurtu a do omelet.
Maceška - jednotlivé plátky jsou svou kořenitou chutí předurčeny k doplnění a ozdobě obložených mís a chlebíčků.
Sedmikráska - vynikne v ovocných a zeleninových salátech, ozdobí koktejly, sorbety a zmrzliny.
Fialka - propůjčuje vůni sirupům a želé. Různobarevná kvítka ozdobí speciální zákusky, krémové řezy i zmrzlinové poháry.
Květy tykví, cuket a patizonů - jako příloha či hlavní jídlo. Plněné nádivkou nebo masovou směsí a smažené, jako zpestření studené kuchyně s humří, šunkovou, křenovou, sýrovou náplní. U samčích květů je třeba vždy odstranit hořký zelený kalich a s vonným květem zacházet opatrně, je neobyčejně křehký.
Růže - Mezi nejvoňavější patří růže stolistá, galská a damašská. K ozdobě zmrzlin, moučníků a nápojů lze ale využít všechny voňavé růže, např. sadovou růži Westerland nebo velkokvětou Mr. Lincoln. Trpělivost vyžaduje kandování růžových plátků i ostatních vonných květů.
Karafiáty - mají hřebíčkovou chuť a vůni. Je nutno oddělit trpký kalich a květní plátky vyluhovat ve víně, jako voňavá ozdoba sladkostí má úspěch zaručen.
Lichořeřišnice - různobarevné květy s ostrou ředkvičkovou chutí jsou nejpopulárnější ze všech jedlých květů. Poupata lze naložit do octa jako kapary. Zeleninovým salátům dají říz i lákavý vzhled, nejvíc sladce pikantního nektaru je v dlouhé ostruze.
Chryzantéma - rostlina má jemnou celerovou příchuť. Z květu otrháme k jídlu okrajové plátky. Terč je velice hořký, ale plátky jsou velmi chutné a navíc na salátech a pomazánkách krásně vypadají.
Věra Nováková
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist