To je tak akorát na to, abychom si adventní atmosféru vpustili domů, do duší i do kuchyně, užili si ji dosytosti každý den a přitom se zbytečně nestresovali, že jsme nestihli tohleto, támhleto a že v předvečer 24. prosince nemáme pro babičku důstojný balící papír bez dovádějících postaviček. S příchodem Nového roku na Vánoce zase rychle zapomeneme, zabalíme je do krabic a vykročíme vstříc novým předsevzetím.

Proto je 24. listopadu přesně ten den, kdy si poprvé uvařím svařák, zapálím svíčku s vánočním motivem a sepíšu si plán na následující měsíc. Ovšem nenechte se zmýlit představou, že si na sebe uplétám bič z dodatečných povinností a nočních směn. Tohle není plán práce, ale plán užívání si. Advent je doba čekání, která si žádá krásné vůně, sladké chuti a blízkost lidí (ne nutně v předvánoční strkanici u pokladny), a na to všechno ve svém plánu myslím. Každý rok si píšu plán nový a každý rok začínám stejně: sirupem na svařené víno.

Ano, sirupem. Domácím, z karamelu, směsi čtyř druhů koření a kůry z citrusů. Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, což je v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad. Proto si na svařené víno vždy nejprve připravím rozvar ze zkaramelizovaného cukru, ve kterém povařím a nechám odležet koření. Když pak dostanu chuť na svařené víno, jen ho přiměřené množství zahřeju, dochutím sirupem a můžu rovnou podávat. Sirup bez problému vydrží na tmavém místě až do Vánoc nebo ještě déle, a pokud ne, anebo pokud vám ho začnou upíjet sousedi a známí, až se věhlas vašeho svařáku rozkřikne, není problém během pár minut další dávku přidělat. Nelekněte se proto uvedeného množství, které uvádím v receptu. Pokud mi snad nevěříte, že to je vážně ten nejlepší svařák v okolí, anebo se necítíte na práci s takovým množstvím do karamelova rozpáleného cukru (a to je jen dobře, v blízkosti karamelu byste se nikdy neměli cítit bezpečně), neváhejte si množství přepočítat třeba jen na desetinu požadovaných hmotností.

Podstatné je, že si Vánoce začnete užívat už dnes.

Sirup na svařené víno

1 kg cukru

1 l vody

25 g badyánu

20 g hřebíčku

30 g skořice (celé)

10 g nové koření

Kůra z 1 citronu

Kůra z 1 pomeranče  

1. Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.

2. Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.

3. Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína - bílého nebo červeného - a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.