Od 2. prosince 2011 je to oficiální: steviolové glykosidy, izolované z rostliny stévia, jsou povoleny EU jako sladicí přípravek. Předcházelo tomu potvrzení o nezávadnosti této přírodní sladivé látky vydané Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Stévie byla dlouho v podezření, že má karcinogenní účinky a je genotoxická.
Na "osvobození" stévie u nás dlouho čekal potravinářský i nápojový průmysl. Neboť nové sladidlo není pro spotřebitele jen alternativou k dosud povoleným sladidlům, jako je cukr a spol., ale tento nováček může být nyní používán oficiálně i ke slazení řady potravin. Široké možnosti pro inovativní receptury se otevírají například v oblasti nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, sladkostí, pomazánek na pečivo nebo zmrzliny. Využít se navíc dají mnohaleté zkušenosti z používání v zahraničí: protože produkty obsahující stévii (jak potraviny, tak nápoje) se už mnoho let úspěšně prodávají například v Americe, Asii nebo také v Austrálii.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.



