Od 2. prosince 2011 je to oficiální: steviolové glykosidy, izolované z rostliny stévia, jsou povoleny EU jako sladicí přípravek. Předcházelo tomu potvrzení o nezávadnosti této přírodní sladivé látky vydané Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Stévie byla dlouho v podezření, že má karcinogenní účinky a je genotoxická.

Na "osvobození" stévie u nás dlouho čekal potravinářský i nápojový průmysl. Neboť nové sladidlo není pro spotřebitele jen alternativou k dosud povoleným sladidlům, jako je cukr a spol., ale tento nováček může být nyní používán oficiálně i ke slazení řady potravin. Široké možnosti pro inovativní receptury se otevírají například v oblasti nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, sladkostí, pomazánek na pečivo nebo zmrzliny. Využít se navíc dají mnohaleté zkušenosti z používání v zahraničí: protože produkty obsahující stévii (jak potraviny, tak nápoje) se už mnoho let úspěšně prodávají například v Americe, Asii nebo také v Austrálii.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se