René Redzepi z restaurace Noma, oceněné dvěma michelinskými hvězdami, svému řemeslu rozumí a umí si získat pozornost exkluzivní společnosti. Podhoubí kodaňské gastronomie ale nabízí i jiné zážitky, než je návštěva světově proslulé restaurace, jež vyžaduje dlouhodobou rezervaci předem nebo zapsání na čekací listinu.
Jednou z událostí, které každoročně zviditelňují severskou kuchyni, je desetidenní festival Copenhagen Cooking, jehož šestý ročník začal 24. srpna. V době festivalu se s gastronomií setkáte nejen v restauracích, ale i na náměstí, v ulicích či v knihovně.
Program je rozdělený do následujících tematických okruhů: kulinářská dobrodružství, luxusní restaurace, zelená revoluce, jídlo pro děti, zvládnutí kulinářského umění, sladký nektar vinic, sladkosti, zajeďte si, bohatství moře a jídlo za babku.
Pro představu uvádím své zážitky:
V pátek jsem se zúčastnila slavnostního otevření festivalu Copenhagen Cooking, které proběhlo v moderní budově Královské knihovny zvané Černý diamant za přítomnosti princezny Marie. Hlavní hvězdou dne byl René Redzepi, který při této příležitosti převzal od kodaňského starosty Franka Jensena cenu „Copenhagen Ambassador Honorary Award.“ Následovala recepce s opravdu vynalézavými pochoutkami z restaurace Kødbyens Fiskebar, ústřicemi firmy Løgismose, vínem z ostrova Lilleø a ochutnávkou piva s mořskými řasami.
Během festivalového víkendu jsem vyzkoušela „Nordic Taste“, pořádaný deníkem Politiken v prostorách bývalého pivovaru Carslberg. Za cenu 150 dánských korun (nebo 120 pro předplatitele) zde bylo možné ochutnat 10 vzorků řady nejproslulejších restaurací a stříbrnou vidličkou dát hlas nejlepší z nich. Mým favoritem byla krabí polévka restaurace Meyers.
Neděli jsem věnovala programu pro děti v moderní městské tržnici Torvehallerne. Moje čtyřletá dcera si zkusila sama udělat pizzu a malinovo-pudinkový dezert. Poté jsme se vrátily do pivovaru Carlsberg na projížďku pivovarským vozem taženým koňmi.
Cílovou skupinou festivalu jsou obyvatelé Kodaně i turisté, během víkendu jsem potkala řadu návštěvníků jak z Asie, tak mekky dobré kuchyně – Itálie. Možnost představit svou kulinářskou kulturu však v Kodani najdou i cizinci a v Dánsku žijící menšiny. Jednou z lákavých událostí příštího víkendu bude například pouliční multikulturní párty nazvaná „Ochutnejte svět“ v Rantzausgade, na které se budou podílet nejvyhlášenější kodaňské mezinárodní restaurace a
etnické spolky.
Ještě zpátky k mravencům. René Redzepi na slavnostním otevření Copenhagen Cooking mimo jiné zmínil projekt MAD a Nordic Food Labs, který se zabývá zaváděním hmyzu do našeho evropského jídelníčku. Na tomto projektu, zahrnujícím již zmíněné, údajně velmi chutné červené mravence, se podílí i antropolog Mark Emil Tholstrup Hermansen. A nejen on. Podle Reného Redzepiho se v budoucnu můžeme na našem stole těšit na další pochoutky z oblasti hmyzí říše.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist