Z výsledků studie Humane Research Council vyplývá, že v americké populaci jsou v současné době 2 % vegetariánů či veganů (v textu je budu pro zjednodušení souhrnně označovat jako veg*any) a 10 % bývalých vyznavačů těchto životních stylů. Na první pohled tato statistika svádí ke zjednodušené interpretaci, že většina současných veg*anů se vrátí k masu (čehož se včera dopustily Novinky.cz). Při bližším ohledání výsledků však zjistíme, že takové jednání lze očekávat spíše u experimentátorů, kteří jsou veg*any méně než rok. U dlouhodobějších veg*anů už je pravděpodobnost návratu ke standardnímu jídelníčku o poznání nižší.
Podle výzkumu byla třetina (34 %) bývalých veg*anů na této stravě méně než tři měsíce a více než polovina (53 %) u toho zůstala méně než jeden rok. Na druhé straně pouhých 5 % současných veg*anů je na této stravě méně než tři měsíce a 12 % méně než rok. Lze proto předpokládat, že většina současných veg*anů u této stravy zůstane, neboť "nejrizikovější" období již má většina z nich za sebou.
Mezi bývalými a současnými veg*any byly rozdíly i v původní motivaci. Zatímco u lidí, kteří se k živočišným produktům vrátili, bylo primární motivací lepší zdraví, u dlouhodobějších veg*anů existuje širší spektrum motivací zahrnující ochranu zvířat, starost o životní prostředí, ale i chuťové preference.
Zajímavé je i zjištění, že více než třetina bývalých veg*anů má zájem se k této stravě vrátit, přičemž největší motivací k návratu je pro ně opět udržení pevného zdraví.
Mezi nejčastější důvody, které bývalé veg*any vedly k opuštění tohoto stravování, patřila např. nedostatečná interakce s dalšími vegetariány či vegany, pocit, že vyčuhují z davu, chuť na živočišné produkty, omezená nabídka jídla ve stravovacích zařízeních a přesvědčení, že je příliš náročné být 100% "čistý".
Jaké poučení by si z této studie mohly vzít proveganské organizace?
- Nepodceňovat význam komunitních akcí, na kterých se člověk může seznámit s ostatními veg*any (veganské večeře, pikniky, Veggie Parade apod.). Velmi by pomohla i síť dobrovolníků - zkušených veganů, kteří by nováčkům byli oporou.
- Zaměřit se na praktické otázky stravování. Sem patří např. tlak na restaurační zařízení, aby nabízely veganské alternativy, a na vzdělávací instituce, aby budoucí kuchaře a číšníky připravovaly na veganské zákazníky (za velmi prospěšný proto považuji projekt Vegucation, který připravuje Česká veganská společnost).
- Neopomenout otázku chuti a nabídnout alternativní zdroje umami, což je tzv. pátá chuť, pro kterou máme slabost kvůli jejímu obsahu v mateřském mléce. Ve stravě se vyskytuje v živočišných produktech, ale lze ji získat z rostlinných zdrojů (lahůdkové droždí, grilované houby, rajčata nebo cibule, tempeh, balzamikový ocet, olivy či mořské řasy), ale i synteticky (glutamát).
- Oceňovat i snižování živočišných produktů a nelpět na 100% čistotě, která beztak není v současné civilizaci zcela možná.
- Zaměřit se na širší spektrum motivací - zdraví, ochrana zvířat, ekologie, chuť atd.
Je samozřejmé, že výsledky platné pro Spojené státy nelze automaticky převádět do českého prostředí. Např. zatímco v USA je vyvážené veganství podporováno oficiálními institucemi a lidem s různými onemocněními je dokonce doporučováno, v Česku je většina lékařů naopak přesvědčena, že jde o hazard se zdravím. K uvedenému výčtu by proto bylo záhodno přidat i zvyšování informovanosti odborné veřejnosti.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist