Na facebookové stránce naší dětské kavárny a restaurace jsem našla komentář, nad nímž jsem nevěřícně kroutila hlavou. Paní sdělovala, že u nás stojí jídlo stovku, což je naprostá nehoráznost a zasloužíme si proto kontrolu… Když to píšu, stále to nechápu...

Nevaříme z polotovarů, suroviny nakupujeme kvalitní, v herně se o děti stará chůva, aby si matky mohly odpočinout. Cena jídla logicky tuto kvalitu odráží. Slova o kontrole jdou zcela mimo moje chápání, protože nechápu souvislost s cenou jídla.

Nejde o to, jestli s EET souhlasím nebo ne. Až budeme muset, budeme transakce na finanční správu odesílat, protože nám to nařídí zákon. Hotovo, není nad čím diskutovat.

Nakolik to bude opatření efektivní, ukáže čas. Že to některé hospody zabalí - to je druhá strana mince. Uvědomují si ale ti, kdo dnes kritizují “vysoké” ceny v restauracích, že po zavedení EET ještě stoupnou?

Když by mělo stát běžné jídlo v restauraci 80 Kč (ať nežeru :-)), kolik je náklad na suroviny? K tomu si přičtěte náklady (nájem, energie, personál). A z těch 80 Kč ještě odvedete DPH, dejme tomu 10 Kč. Zbude 70 Kč na pokrytí všech položek. To znamená, že buď budete vařit extrémně levně (a kvalita surovin půjde dolů) nebo zdražíte. A to do toho ještě nepočítám oprávněný požadavek na zisk.

Prostě s EET bude dráž. Jestli hůř, nechť si každý posoudí dle svého.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist