Téma: Havel 2012

Havel srdce2
Vered Cohen Barzilay

Chlad konfliktů a totality

Havel byl příkladem pro mnoho světových lídrů, zejména v zemích, které čelí vážným a vleklým konfliktům, jako je Izrael a Palestina, píše...
17. 12. 2012 ▪ 5 min. čtení

Svoboda je stále nedostatkovým zbožím

Svobodných či alespoň částečně svobodných zemí ve světě mírně přibývá; většina obyvatel Země ale dál žije v hluboké nesvobodě.
10. 12. 2012 ▪ 1 min. čtení
Bill Shipsey

Václavův kouzelný koberec

Evropská unie v pondělí převezme Nobelovu cenu míru. Když to měl Nobelův výbor vysvětlit, uvedl mimo jiné "úspěšný boj za mír a usmíření a za...
10. 12. 2012 ▪ 5 min. čtení
Tlukot svobody

Lidská práva? Co to dělá v Hospodářských novinách? Ty by přece měly psát vášnivě o účetních pravidlech, ebitdách a ušlých ziscích.

Jenže i když se na to podíváme přísně účetně, největší investice, kterou jsme za posledních třiadvacet let udělali, byla investice do naší svobody.

Do svobody myslet si, co chceme, a žít, jak chceme. Do svobody být úspěšní. Do svobody vydělávat peníze. Anebo je nevydělávat.

Za pár dní to bude rok, co zemřel jeden z největších investorů - Václav Havel.

Nesnažíme se mu dnešním vydáním, které připadá na Mezinárodní den lidských práv, stavět pomník.

Snažíme se jím říct, že jsme nezapomněli. Byť to tak podle výsledků krajských voleb a návratu komunistů do výkonných funkcí může vypadat.

Nezapomněli jsme na to, že svoboda není automatická. Že na světě pořád žijí miliardy lidí, kteří ji nemají. Že svoboda je křehká dáma, která po těžkém dni v práci potřebuje masáž nohou, horkou vanu a příval lásky.

Jednou z hlavních tezí Václava Havla bylo, že svět může změnit každý z nás. Jakkoli neviditelným a bezmocným se zpočátku cítí být.

Jsme možná malé noviny z místa, kterému pořád mnozí říkají Czechoslovakia, ale své příležitosti se vzdát nechceme.

Toto vydání je o lidech a na počest lidem, kteří svět mění daleko lépe než my.

Před šesti lety usedl Václav Havel na jeden den do šéfredaktorského křesla Hospodářských novin. Ve výběru témat měl úplnou volnost.

Místa obvykle vyhrazená burzovním tabulkám tehdy nahradila čísla o porušování lidských práv po celém světě a texty o tahanicích ve vnitřní politice pak články o ruské nesvobodě a násilí v Barmě.

Úvodník, který Václav Havel pro vydání napsal, měl titulek "Odpovědnost jako osud". "Odpovědnost za svět je prostě součástí lidského osudu, bez ohledu na to, jak silně či jak málo ji kdo z nás cítí či nese," napsal tehdy Havel.

Považujeme možnost mít odpovědnost za štěstí. Jsme rádi, že ji máme. A myslíme si, že Česko i svět havlovské noviny pořád potřebují. Aby srdce svobody tlouklo o něco silněji.

Bereme si to na starost.

Lucie Tvarůžková