Velká trojská hostina Na pravém břehu Vltavy, na dohled od Trojské lávky a jen pár minut od bran pražské zoologické zahrady, se za nenápadnou zdí ukrývá místo s... 14. 3. 2025 ▪ 5 min. čtení
#jídlove Lukáše Hejlíka Jestli máte rádi vietnamskou kuchyni, zpozorněte. Rice Field na pražských Vinohradech otevřelo s naprosto originálním konceptem. Byl to dlouho... 14. 3. 2025 ▪ 2 min. čtení
Longevity podcast Proteinová mánie je nebezpečná, říká lékař, který sestavuje jídelníčky i olympionikům. Jak zlepšit výkon stravou, pitím a doplňky? Pokud má maratonec špatně sestavený jídelníček, může být jeho výkon až o půl hodiny horší. Strava i doplňování tekutin totiž výrazně ovlivní to,... 13. 3. 2025 ▪ 2 min. čtení
Miliardy vs. haléře. Začíná poslední bitva o zdravé školní obědy. Co vlastně komu vadí? Stesky na kvalitu školních obědů zná zřejmě každý rodič. A často kroutí hlavou i nad podivnými kombinacemi, které jídelny nabízí. Ty jsou mnohdy... 26. 2. 2025 ▪ 3 min. čtení
Velké spojení na trhu rozvážky jídla v Evropě Nizozemská společnost Prosus, která investuje do technologických firem, koupí za 4,1 miliardy eur (102,8 miliardy korun) rozvážkovou službu Just... 25. 2. 2025 ▪ 2 min. čtení
Texas Fried Chicken. KFC se stěhuje ze státu, ve kterém vzniklo Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením KFC se stěhuje z Kentucky do Texasu. Tento stát řízený republikánským guvernérem láká firmy... 20. 2. 2025 ▪ 2 min. čtení
Pro všechny smysly. Nová restaurace láká na nápaditou kuchyni „mezi street foodem a fine diningem“ i dokonalý interiér Už na první pohled je jasné, že tohle místo má propracovaný koncept od začátku do konce. Zasazena do pražského barokního Kolowratského paláce na... 26. 2. 2025 ▪ 1 min. čtení
rozhovor Chlebíčky, pivo a vepřo knedlo zelo. Proč naše kuchyně přetrvává, i když globalizace mění svět Tradiční stravovací návyky odrážejí historické a geografické vlivy, které formovaly českou kuchyni. Od severoevropských... 7. 2. 2025 ▪ 12 min. čtení
Smažák zdražil o dvě třetiny, dvanáctka o polovinu. Jak se za posledních šest let změnily ceny v restauracích Hovězí guláš, vepřový řízek nebo smažený sýr. Za klasické pokrmy české obědové kuchyně lidé zaplatí bezmála o dvě třetiny víc než před šesti... 11. 2. 2025 ▪ 8 min. čtení
Každý měsíc jiné téma na talíři. V hotelu Andaz sestavili originální víkendové brunch menu Jen pár kroků od Jindřišské věže v přízemí hotelu Andaz Prague najdete oblíbenou restauraci ZEM PRAGUE, která chce vedle svého à la carte... 31. 1. 2025 ▪ 1 min. čtení
#jídlove Lukáše Hejlíka: Do Kounického dvora na holanďák i kapří hranolky Dolní Kounice jsou krásné, a přitom nepříliš známé městečko jihomoravského kraje. Ano, možná jste už slyšeli o klášteru Rosa Coeli, dost možná i... 6. 12. 2024 ▪ 2 min. čtení
V čem tkví recept Japonců na dlouhý život? Jsou to gurmeti! říká japanolog Petr Holý Japonci si zakládají na tradiční kuchyni plné rýže a fermentované zeleniny, na Vánoce ale klidně servírují smažené kuře z KFC. A jsou hrdí na... 6. 12. 2024 ▪ 5 min. čtení
Foto story: Ztraceno v překladu ... aneb sám v cizím městě. Jakmile zavřete dveře a necháte za sebou ryčící Tokio, přejděte do meditačního režimu. Nasávejte výsostně... 27. 12. 2024 ▪ 1 min. čtení
Začlenit superpotraviny do jídelníčku je jednou z nejefektivnějších investic do zdraví Výzkumy v oblasti mikrobiologie a imunologie přinášejí stále jasnější důkazy o tom, jak zásadní roli hraje kvalita stravy nejen v prevenci... 16. 12. 2024 ▪ 4 min. čtení
Zázračný trojboj. Tyhle tři potraviny vám prospějí, radí gastroenterolog Jan Martínek Co zařadit do jídelníčku, abychom byli zdraví? Gastroenterolog Jan Martínek má na to jednoduchou odpověď: rajčata, brokolici a kávu. 16. 12. 2024 ▪ 6 min. čtení
Běhání Šest bodů, ve kterých jsem se mýlil v běhu a stravě. Vědec a hobby maratonec v jednom radí, jak na to Neexistuje jiný sport, který by mohl kdokoliv dělat prakticky kdykoliv, než běh. A třeba občas i závodně. Spousta lidí si přitom myslí, že před... 28. 11. 2024 ▪ 6 min. čtení
ROZHOVOR Pro fastfood je nyní zajímavá doba. Takový boom by před pár lety nebyl možný, říká šéfka českého KFC Miliardový byznys českého KFC řídí Ivana Makalová Dlouhá. Dvaačtyřicetiletá šéfka americké společnosti s rychlým občerstvením poskytla HN... 24. 11. 2024 ▪ 8 min. čtení
Proč nedávat malým dětem sladké? Poškodí jim zdraví v dospělosti, ukazuje dlouhodobá studie Naši předkové mohli získat cukry jen v omezeném množství – ze zralého ovoce nebo z medu divokých včel. Když se ke zdroji dostali, získali... 20. 11. 2024 ▪ 5 min. čtení
Vánoce Vánoce bez kil navíc? Zákazy vás nespasí Celý rok se držíme ve formě, chodíme do fitka, cvičíme, hlídáme si pitný režim, dodržujeme přerušovaný půst – a pak přijde konec roku a zabiják... 20. 11. 2024 ▪ 9 min. čtení
Šest bodů, ve kterých jsem se mýlil v běhu a stravě. Vědec a hobby maratonec v jednom radí, jak na to Neexistuje jiný sport, který by mohl kdokoliv dělat prakticky kdykoliv, než běh. A tak běhám také, občas i závodně. Letos mám za sebou dva... 20. 11. 2024 ▪ 7 min. čtení