Moje La dolce vita Rozhovorům s novináři se obvykle vyhýbá, když ale dojde na debatu o jídle, je neústupným zastáncem farmářů bojujících s levnější konkurencí z... 5. 12. 2025 ▪ 6 min. čtení
Proslulý „taveňák“ Apetito se bude vyrábět v Německu. Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně, o práci přijdou desítky lidí Francouzská skupina Savencia uzavře koncem února 2026 mlékárnu v Hodoníně, kde vyrábí tavené sýry - například značku Apetito. Výrobu přesune do... 7. 7. 2025 ▪ 2 min. čtení
Firma a živnostník roku Virtuální realita pacienta pohltí, takže přestane při cvičení cítit bolest, říká Jana Trdá, zakladatelka VR Life. Ta se stala firmou roku Moravskoslezského kraje Moderní technologie uspěly v Moravskoslezském kraji v soutěži Volkswagen Firma roku 2024, kterou vyhlašují HN. Vítězem se stala společnost VR... 17. 10. 2024 ▪ 6 min. čtení
Tvarůžky vyrábí v Lošticích už šestá generace podnikatelů. Chce postavit nový závod a prosadit se i v zahraničí Loštice na Olomoucku proslavily tvarůžky. Výrobou tohoto aromatického sýra s vysokým množstvím bílkovin se ve zmíněném městečku zabývá už šestá... 11. 10. 2024 ▪ 5 min. čtení
Budoucnost zemědělství Příchod Pražáka umělce na venkov byl šílený, říká majitel dnes už úspěšné farmy Výtvarník a farmář Pavel Šich je rozený Pražák, dítě z paneláku, ale přesto už v dětství věděl, že město není jeho pravým domovem. Svůj sen si... 20. 8. 2024 ▪ 9 min. čtení
V eidamu nemůžeme Polsku konkurovat. S dezerty a mozzarellou je to jiné, říká šéf mlékáren v Kuníně a Klatovech Michal Brada působí celý profesní život v potravinářství, a to hlavně v mléčném průmyslu. Už deset let stojí v čele tuzemského zastoupení... 20. 11. 2023 ▪ 12 min. čtení
„Parmazánu“ z Litovle se daří. Výrobce sýra Gran Moravia se v tržbách přiblížil čtyřem miliardám Největší tuzemská sýrárna Brazzale Moravia se sídlem v Litovli na Hané ročně vyrobí více než 300 tisíc bochníků sýra Gran Moravia. Poptávka po... 3. 4. 2023 ▪ 7 min. čtení
17:53 dvtv Což takhle dát si smažák. Špatný poznáte na první nakrojení. Eidam už vytlačuje gouda "Máme nacpaný e-mail recenzemi. I když zveřejňujeme dvě denně, tak to pořád není dost. Lidé se v komentářích dokážou kvůli smažáku pohádat,... 1. 9. 2022 ▪ 17:53 min.
Otvírání restaurací v Americe žene vzhůru ceny sýra. Investoři sází na zvyšování poptávky Američané sklízí plody své masivní očkovací kampaně. Obě dávky vakcíny v sobě má již třetina z nich, Spojené státy proto pozvolna přistupují k... 7. 5. 2021 ▪ 3 min. čtení
Jezte sýry, vyzývají Francouze výrobci camembertu i roquefortu. Kvůli koronaviru jim prudce klesly prodeje Někdejší francouzský prezident Charles de Gaulle si kdysi položil řečnickou otázku, jak vládnout zemi, kde existuje 256 druhů sýra. Nyní hrozí,... 14. 5. 2020 ▪ 3 min. čtení
Sýrárny Brazzale odolaly pandemii. Firma nevyužije státní úvěry ani v Česku, ani v Itálii Skupina Brazzale má továrny na mléčné produkty v Itálii, Číně a Česku. Na první dvě země dopadla nákaza nového typu koronaviru nejhůře z celého... 12. 5. 2020 ▪ 4 min. čtení
Výroba parmazánu v Itálii pokračuje navzdory koronaviru. Premiér Conte zpřísnil karanténu Epidemie koronaviru na severu Itálie stále nabývá na síle a země každý den hlásí další a další případy nákazy. Nový virus má dopad na celou řadu... 12. 3. 2020 ▪ 5 min. čtení
Rozhovor Riskantní plán šéfa Madety: Chci vlastní kravíny, říká. Sám si plánuje zajistit až polovinu mléka Od poloviny roku přišly největší české mlékárny Madeta o pětinu dodávek mléka. Jihočeští farmáři z Mlékařského a hospodářského družstva Jih se... 12. 12. 2019 ▪ 10 min. čtení
Výrobce sýra Gran Moravia z Litovle roste a staví nové sklady. Prodavačky posílá na exkurze do Itálie Od roku 2017 vzrostla výroba sýra značky Gran Moravia téměř o 40 procent na více než 10 tisíc tun v letošním roce. Tento cizokrajně znějící sýr... 11. 11. 2019 ▪ 5 min. čtení
Velké čtení Sýr máme v DNA. Nikdy se o něm nevtipkuje, říká Dandelot. Čechům vysvětluje, jak se má jíst Původně přijel do Prahy učit fyziku a chemii, stesk po kvalitních sýrech však Gaëla Dandelota přiměl změnit obor. A tak si Francouz v Praze... 25. 10. 2019 ▪ 10 min. čtení
Válku o parmezán vyhrávají Francouzi, zaskočení Italové se proti prodeji jednoho z největších výrobců bouří Málokterý Ital si dokáže představit své oblíbené těstoviny bez nastrouhaného parmezánu. I proto některé z nich překvapila zpráva, že firmu Nuova... 4. 6. 2019 ▪ 3 min. čtení
Madeta chce zpět do Ruska. Cestu pro oblíbenou Nivu nabízejí Srbové, zadarmo to ale nebude Z regálů ruských obchodů téměř před pěti lety zmizely české sýry. Jednalo se hlavně o jihočeskou plísňovou Nivu největší české mlékárny Madeta,... 15. 5. 2019 ▪ 4 min. čtení
Na Olomoucku zaujaly zákusky z tvarůžků a cementové desky Hospodářské noviny pokračují ve vyhlašování jednotlivých regionálních kol soutěží Firma roku a Živnostník roku. V Olomouckém kraji zvítězili... 12. 10. 2017 ▪ 3 min. čtení
Čína zakázala po desetiletích dovoz camembertu, roquefortu a dalších plísňových sýrů. Nikdo neví proč Čínské úřady zakázaly dovoz plísňových sýrů, které země dovážela roky. Podle mluvčího Delegace EU v Číně zákaz nemá smysl, protože stejné sýry... 10. 9. 2017 ▪ 2 min. čtení
Sýr v ohrožení: Jen jedno procento prodávaného camembertu je pravé. A může ho být ještě méně Malí výrobci tradičního francouzského sýra jsou ohroženi velkými producenty nepravého camembertu. Problém leží v druhu mléka, ze kterého se může... 19. 6. 2017 ▪ 4 min. čtení