"České matky se domnívají, že ví, co je pro jejich děti zdravé," říká Hana Hrstková, přednostka 1. dětské kliniky FN v Brně, která se podílela na průzkumu provedeném v posledních dvou letech. V průzkumu byly osloveny české matky ve věku 25-50 let. "V nemalém množství případů jsou však jejich domněnky mylné, neboť matky jsou nepřesně informované, či mají zkreslené představy o zdravé výživě svých dětí," pokračuje Hrstková a dále upozorňuje: "Záleží především na životním stylu rodiny."
Počet obézních českých dětí neustále stoupá
Matky si v rámci průzkumu ve valné většině nemyslely, že jejich děti trpí obezitou, a to i přestože podle Hrstkové počet obézních českých dětí neustále stoupá. "Tento fakt může být dán tím, že například rodiče s nadváhou se zásadně nedomnívají, že je dítě obézní," říká doktorka.
Pozitivní je fakt, že matky ve většině případů věděly, že např. zdravý jogurt pro děti by měl obsahovat do 4 procent tuku. "Optimální množství tuku pro jogurt je na úrovni plnotučného mléka, to je 3 až 4 procenta tuku," upozorňuje Hrstková a dodává: "Matky se pak ve velké míře mýlily v odhadu procenta tuku v tvarohových krémech. Většinou se domnívaly se, že se jedná o 6 až 10 procent. Tvarohové krémy obsahují více než 10 procent a výjimkou nejsou ani výrobky s 15 procenty tuku. K dostání jsou však i méně tučné varianty."
Dostatečný denní přísun vápníku
Matky si také většinově myslí, že jejich děti mají dostatečný denní přísun vápníku. "To však v některých případech nemusí být pravda," říká doktorka a pokračuje: "Někteří lidé se domnívají, že vápník je kromě mléka také obsažený v olejnatých semenech a zelenině se zelenými listy. To sice pravda je, avšak tento vápník je pro lidský organismus hůře využitelný."
"Nejlepším zdrojem vápníku jsou proto mléčné výrobky a jeho vstřebávání zvyšuje i přítomnost mléčného cukru," upozorňuje Jiří Nevoral, předseda Společnosti pro probiotika a prebiotika a dodává: "Mimoto jsou zejména jogurty a kvašené mléčné výrobky také důležitým zdrojem živých kultur - tzv. probiotik. Ta mají blahodárný vliv na celkové zdraví člověka, neboť napomáhají dobrému trávení, ale také například působí jako prevence střevních potíží, různých zánětů, astmatu a mnohých dalších chorob."
Obecné zásady vhodného stravování
Podle Státního zdravotního ústavu jsou nízkotučné mléčné výrobky důležité pro každý věk. Týdně bychom měli přijmout nejméně 4l mléka, a to buď ve formě nízkotučného, zejména zakysaného nápoje, nebo ve formě nízkotučných jogurtů, tvarohů a sýrů.
Obecně se doporučuje konzumovat 2 až 3 porce mléčných výrobků denně. Až 3 až 4 porce denně by měli konzumovat dospívající, těhotné a kojící ženy. (1 porce = 250 ml mléka nebo 150 ml jogurtu nebo 50 g sýrů)
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist