"České matky se domnívají, že ví, co je pro jejich děti zdravé," říká Hana Hrstková, přednostka 1. dětské kliniky FN v Brně, která se podílela na průzkumu provedeném v posledních dvou letech. V průzkumu byly osloveny české matky ve věku 25-50 let. "V nemalém množství případů jsou však jejich domněnky mylné, neboť matky jsou nepřesně informované, či mají zkreslené představy o zdravé výživě svých dětí," pokračuje Hrstková a dále upozorňuje: "Záleží především na životním stylu rodiny."

Počet obézních českých dětí neustále stoupá

dite.jpgMatky si v rámci průzkumu ve valné většině nemyslely, že jejich děti trpí obezitou, a to i přestože podle Hrstkové počet obézních českých dětí neustále stoupá. "Tento fakt může být dán tím, že například rodiče s nadváhou se zásadně nedomnívají, že je dítě obézní," říká doktorka.

Pozitivní je fakt, že matky ve většině případů věděly, že např. zdravý jogurt pro děti by měl obsahovat do 4 procent tuku. "Optimální množství tuku pro jogurt je na úrovni plnotučného mléka, to je 3 až 4 procenta tuku," upozorňuje Hrstková a dodává: "Matky se pak ve velké míře mýlily v odhadu procenta tuku v tvarohových krémech. Většinou se domnívaly se, že se jedná o 6 až 10 procent. Tvarohové krémy obsahují více než 10 procent a výjimkou nejsou ani výrobky s 15 procenty tuku. K dostání jsou však i méně tučné varianty."

Dostatečný denní přísun vápníku

Matky si také většinově myslí, že jejich děti mají dostatečný denní přísun vápníku. "To však v některých případech nemusí být pravda," říká doktorka a pokračuje: "Někteří lidé se domnívají, že vápník je kromě mléka také obsažený v olejnatých semenech a zelenině se zelenými listy. To sice pravda je, avšak tento vápník je pro lidský organismus hůře využitelný."

"Nejlepším zdrojem vápníku jsou proto mléčné výrobky a jeho vstřebávání zvyšuje i přítomnost mléčného cukru," upozorňuje Jiří Nevoral, předseda Společnosti pro probiotika a prebiotika a dodává: "Mimoto jsou zejména jogurty a kvašené mléčné výrobky také důležitým zdrojem živých kultur - tzv. probiotik. Ta mají blahodárný vliv na celkové zdraví člověka, neboť napomáhají dobrému trávení, ale také například působí jako prevence střevních potíží, různých zánětů, astmatu a mnohých dalších chorob."

Obecné zásady vhodného stravování

Podle Státního zdravotního ústavu jsou nízkotučné mléčné výrobky důležité pro každý věk. Týdně bychom měli přijmout nejméně 4l mléka, a to buď ve formě nízkotučného, zejména zakysaného nápoje, nebo ve formě nízkotučných jogurtů, tvarohů a sýrů.

Obecně se doporučuje konzumovat 2 až 3 porce mléčných výrobků denně. Až 3 až 4 porce denně by měli konzumovat dospívající, těhotné a kojící ženy. (1 porce = 250 ml mléka nebo 150 ml jogurtu nebo 50 g sýrů)