Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách, tedy takzvaná éčka, lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Testy na zvířatech škodlivost nepotvrdily. Přesto odborníci radí dávat přednost čerstvým potravinám. Glutaman sodný v sojové omáčce může vyvolat bolesti hlavy a nevolnost. Naopak přírodní barvivo kurkuma je pro tělo prospěšné, stejně jako vitamíny B, C a E, které se rovněž řadí k éčkům.

Testy mohou být nepřesné

potraviny.jpg"Ze zákona o potravinách se nesmí v jídle vyskytovat nic, co by škodilo zdraví," podotýká člen Fóra Pavel Suchánek. Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich však snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a to, jaký mají vliv při celoživotním užívání.

Přídatné látky povolené k užití v potravinářství jsou označeny velkým E a mezinárodním číselným kódem: od E 100, což je barvivo kurkumin, až po E 1520, což je zvlhčující látka propylenglykol. Mezi přídatnými látkami jsou některé vitaminy, paprikový extrakt, karamel, stříbro, zlato či kyselina benzoová, octová a mléčná.

Přídatné látky mají prodloužit trvanlivost potravin, zvýraznit barvu, upravit kyselost, osladit či zahustit. Nesmějí se dávat do medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, čerstvého mléka a smetany, neochucených kysaných mléčných výrobků a neinstantní kávy a čaje.

Pozor na barvu, trvanlivost a cenu

cola.jpgNa přítomnost chemikálií v potravině upozorňuje nízká cena, vysoká trvanlivost a výrazná a nepřirozená barva. Nadměrná konzumace sladkostí a limonád může být příčinou dětské hyperaktivity a depresí. Kyselina fosforečná v kolových nápojích odbourává z kostí vápník.

Děti v poměru ke své váze spotřebují více jídla a jejich vnitřní orgány se musejí vyrovnat s relativně vyššími dávkami přídatných látek. Ty proto nesmějí v dětské výživě být, nacházejí se ale například v cukrovinkách a zmrzlině, které děti běžně jedí.