Kdyby to nebyla realita, ale televizní skeč, nemuseli by se za scénář stydět ani Terry Gilliam a John Cleese z Monthy Python´s Flying Circus.
Dějství prví: Němci hlásí, že jim od Španělů přišla zásilka okurek infikovaných vražednou nákazou.
Dějství druhé: Španělové namítají, že ony okurky někdo po cestě vyklopil do pangejtu, nedořečeno zůstává, že se mohly infikovat v onom pangejtu.
Dějství třetí: ukazuje se, že část pangejtových okurek jela do Německa jenom na fakultativní výlet a když se osvěžily v chládku zdejších velkoskladů, pokračovala jejich spanilá jízda na regály bio-obchodů v Česku.
Představa vraždících okurek křižujících Evropu od jihu k severu není o moc absurdnější než vraždící bílý králíček z filmu Svatý grál.
Jenže to není scénář. Odborníci z předních německých výzkumných ústavů po přesném původu nákazy marně pátrají už skoro týden a obětí infekce přibývá. Důvod, proč muselo již deset lidí zemřít, je skrytý někde na trase dlouhé přes dva tisíce kilometrů. Ta trasa začíná na poli v Malaze, vede po dálnici přes Francii a Belgii do velkoskladu v Německu, potažmo do českého bio-obchodu.
Kdyby okurky šířící takovou nákazu pocházely, řekněme, z pařeniště v Porůří (případně od Mělníka), byla by situace o poznání jednodušší. Problém by řešily orgány jednoho státu a důvod infekce by bylo mnohem snazší dohledat, neboť v Porúří ani na Mělnicku nejsou nekonečné lány okurek pěstované pro půlku starého kontinentu jako v Malaze.
Jak komplikované je dohledat zboží v rámci otevřeného vnitřního evropského trhu připustil dnes i mluvčí české Zemědělské a potravinářské inspekce. Pokud chcete zjistit, odkud pochází jedna konkrétní okurka, kterou jste koupili v konkrétním obchodě, není to problém. Potíž ale nastane, pokud se snažíte vysledovat, z které oblasti do které zelenina přesně putuje. Tedy napřed určit zemi a pátrat po tom, kam zelenina z ní šla. Jednoduše řečeno: nemáte-li konkrétní kus, máte problém: někde se vám můžou toulat vražedné okurky a vy nevíte kde, dokud se někdo nenakazí nebo dokud v lepším případě někdo danou okurku náhodou neotestuje.
Zcela otevřený trh a zelenina od velkododavatelů putující napříč kontinentem má za důsledek ještě jeden jev: jakoby někam zmizela odpovědnost. Němci viní Španěly, Španělé naznačují, že za to mohli dopravci a český dovozce místo omluvy zákazníkům jenom oznámí, že bude žalovat svého dodavatele a že stačí zeleninu pořádně umýt. Předpokládám, že kdyby várku infikovaných okurek vypěstoval pan Vonásek z Mělníka a onemocněli mu zákazníci, zaplatí si alespoň omluvný inzerát v Mělnických listech, pokud by ovšem nechtěl živnost zavřít a do smrti chodit kanály.
Německý případ okurkové nákazy ukazuje, že návrat k lokálnosti by neřešil pouze situaci absurdní z ekologického hlediska – u dovozů přes celou Evropu totiž nejde jen promrhaný benzín, dopad na kvalitu života a o příliš dlouho skladovanou zeleninu, co ztratila chuť a vůni. V případě problému, jaký se objevil v Německu, může výrazně ztížit dohledatelnost jeho původce a tím i řešení situace.
Příběh potravin, které k vám do košíku putují přes půl zeměkoule čtěte zde.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist