Dodržování pitného režimu je důležitou součástí zdravé životosprávy nejen v horkých letních měsících. Lidský organismus potřebuje průběžně doplňovat vedle vody i minerální látky. Mnozí z nás na uvedené skutečnosti nedbají a mají pak pitný režim nedostatečný = pijí méně než jejich organizmus potřebuje, nevyvážený = pijí nerovnoměrně a tím zatěžují oběhový systém a kompenzační mechanizmy organizmu, nebo špatný = pijí nevhodné nápoje.

pivo.jpgProjevům nedostatečného pitného režimu může zabránit také rozumná konzumace piva, které v sobě obsahuje více než 95 % vody a dále více než 30 minerálních látek a stopových prvků, jako je zinek, hořčík, draslík a další. Kromě toho v něm nalezneme i řadu vitaminů, z nichž největší podíl tvoří vitaminy skupiny B. Odhaduje se, že zachování vyrovnané bilance (vztah mezi příjmem a výdajem) tekutin je dosaženo příjmem 2,5 -3 litrů denně. Jde pochopitelně o celkový příjem tekutin, které by měly být zastoupeny různými druhy nápojů. Alternativou klasického piva jsou pro řadu lidí nealkoholická piva, jejichž oblíbenost stále více roste.

Pivo tělu prospívá, v malém množství

"Pivo nejen rychle hasí žízeň, ale pro svou komplexnost a pro vyváženost látek, které obsahuje, představuje při střídmé konzumaci velmi dobrý zdroj tekutin pro naše tělo. Navíc je mimořádně vhodným iontovým nápojem a doplňkem energie," uvedl Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. "Velmi široká nabídka piv je stále častěji doplňována výrobou většího množství značek nealkoholických piv, jejichž obliba roste především pro kvalitu a chuť, která je prakticky nerozeznatelná od běžných druhů piv," dodal Veselý.

Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky, a ač to zní málo uvěřitelně, je kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. S úspěchem se používá k povzbuzení chuti a celkové podpoře trávicího procesu, je vhodné zejména u některých funkčních onemocnění zažívacího traktu. Svými vlastnostmi - močopudností a zvýšeným vylučováním žluče - působí proti vzniku žlučových a močových kamenů. V poslední době se zdůrazňuje i to, že antioxidační účinky některých látek v pivu mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení. Pivo je ideální přírodní prostředek proti stresu, odstraňuje napětí a podporuje družnost a porozumění. Pozitivní účinky jsou při umírněném požívání piva (0,5-1 l piva denně u mužů, u žen 0,3-0,6 l).

Když pivo, tak nealko

"Mnozí z nás příliš nedbají na správný pitný režim jako na způsob, jenž zajistí dostatek vody, která je nezbytná pro životně důležité děje v lidském organismu. Lidé pijí méně, než jejich organismus potřebuje, pijí nerovnoměrně v průběhu dne a tím zatěžují oběhový systém a kompenzační mechanismy organismu, často také pijí nevhodné nápoje," uvádí Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice.

"Pro českou populaci, zvyklou k jídlu volit pivo, považuji za vhodné zejména pivo nealkoholické, kterého je již na trhu pestrý sortiment, a vyhovuje požadavkům na nápoj s dostatečným podílem vody, který je nesladký, přitom s obsahem látek podporujících trávení. Podstatné je i to, že chuťově odpovídá místním historickým zvyklostem," dodává Starnovská.

"Lze tedy říci, že pivo může sloužit jako komplementární nápoj při pitném režimu. Lze jej v rozumné míře doporučit jako vhodný zdroj tekutin i dalších látek potřebných pro tělo," uzavírá terapeutka.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist