Není nad to, utrhnout si a ochutnat sice trochu nepravidelné, ale na slunci dozrálé šťavnaté rajče, jehož aroma ti připomíná zahradu u moravské babičky. Je to pouhá dětská vzpomínka, záchvěv nostalgie po intenzívních chutích a barvách? Připomínka doby, kdy 'bio' nebyla výsada, ale něco normálního? Vracíme se dnes k tomuto ideálu, ale pořádnou oklikou?
Rajčata působí příznivě proti stárnutí a vráskám! Každý den deset lžic rajského protlaku smíchaného s deseti lžicemi panenského olivového oleje je levná alternativa drahých krémů a na rozdíl od nich působí zevnitř. Ačkoliv se neodvratně nabízí otázka, jak to někdo dokáže do sebe dostat, u pokusných osob se prý prokázalo nejen zlepšení pokožky, ale rajčata je ochránila částečně i před spálením na slunci.
Lykopen se jmenuje ten zázrak a do těla jej dostaneš jedením syrových, ale ještě lépe tepelně připravených rajčat. Čerstvá rajská polévka je tak ještě zdravější než třeba letní červeno-zeleno-bílá 'insalata caprese' s bazalkou a mozzarellou.
Wasserbombe na export
Rajčata jsou vůbec velmi zdravá a dokonce snad chrání před některými druhy rakoviny. Jenže musí být voňavá, aromatická, plná chuti a červená, tak jako dřív! Čím červenější, tím víc důležitého antioxidantu lykopenu. A právě zralost byla - a je - někdy i v Nizozemí, jednom z největších světových producentů rajčat, docela problém. Pěstitelé totiž jako by v minulosti zapomněli na aspekt jako chuť a vůně a soustředili se jen na vzhled. Produktivita zvítězila nad kvalitou. Wasserbombe - tak začali Němci v devadesátých letech nazývat rajčata z Holandska. A hlavně, přestali je kupovat.
Španělská rajčata byla tehdy v Německu najednou žádanější. Už jen asociace se sluncem a teplem jim napomáhá i dnes v prodeji, ačkoliv technologické postupy ve sklenících jsou stejné a sadba pochází převážně z Nizozemska. Rajská jablíčka pěstovaná na polích pak obecně obsahují značně víc pesticidů než ze skleníku. Poškozená pověst holandských rajčat ale natropila před lety jejich pěstitelům a dodavatelům spoustu škody a trvalo dlouho, než se export do Německa 'vzpamatoval'. Němci si totiž potrpí na kvalitu a pověsti o genetické manipulaci, ozařování a jiných podezřelých technologiích jejich skepsi vůči holandským rajčatům ještě napomohly.
Za chuť si zaplatíš
Před časem se v médiích objevila znepokojující zpráva, že se neustálým programováním dalších odrůd někde ztratil chuťový gen rajčat. Jsme si tím ale možná z části sami vinni. Jako konzumenti jsme se u rajčat nechali vést hlavně vzhledem a už méně jejich chutí. K čemu to vedlo? Z obchodů 'normální' rajčata pomalu začala mizet. Regály se zaplnily všemi možnými variacemi: od třešničkových rajčátek, která jsou rovněž bez chuti a lákají jen svým vzhledem, přes koktejlová v trsech až po takzvaná medová rajčata. Chceš-li ale v současnosti chutné rajče, zaplatíš v Nizozemsku třikrát až pětkrát tolik než za rajče obyčejné.
Kilo rajčatového semene stojí průměrně 70 000 eur a je tím dražší než kilo zlata. Nizozemsko ovládá skoro třetinu světového trhu s rajčatovým semenem, a to hlavně pro skleníková rajčata. Mezinárodní výzkum vedený Zemědělskou universitou ve Wageningenu producentům semene pomáhá: detailní, nedávno kompletně zmapovaná znalost genetických vlastností rajčete jako rostlinného druhu a soudobé šlechtitelské a pěstitelské metody otevírají totiž nové možnosti.
Na trh se mohou přinést další a další odrůdy, tvrdí odborníci. Tam se přidá trs navíc, tuhle se zas vnese do rasy odolnost proti nárazům, virům nebo proti plísním. Perfektně červená rajčata mohou prý dokonce křížením s nejstaršími rasami dostat zpátky rajčatové aroma. Haleluja! Jsme tak zase na začátku, kdy rajče chutnalo po rajčeti. Otázkou zůstane, zda se nejedná o genetickou manipulaci, protože ta není zákonem v Nizozemsku dovolena. Odborník je skálopevně přesvědčen, že zde jde 'jen' o křížení a šlechtění a nám jako spotřebitelům nezbývá, než tomu věřit. Nebo si pěstovat rajčata na vlastní zahrádce.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist