O zákazu kouření v českých restauracích a barech se diskutuje už léta. S každým dalším projednáváním příslušného zákona se diskuze ale nikam neposouvá. Hlavním argumentem odpůrců tohoto zákona je, že stát by se neměl vměšovat do osobních záležitostí svých občanů, protože koneckonců je to přeci každého svobodná volba, zda jít či nejít do zakouřeného baru. Pokud se někomu zakouřené prostředí nelíbí, ve větších městech se může pokusit najít nekuřácký bar, v menších městech a vesnicích může jít alespoň zpátky domů.
Když to těm nekuřákům tolik vadí, proč do zakouřených lokálů jednoduše nepřestanou chodit? Dali by tak najevo svůj odhodlaný postoj, na který by trh zajisté zareagoval navýšením počtu nekuřáckých podniků. Důvod k tomu je prostý. Společenský tlak a jiné kulturní zvyklosti jim jednoduše nedovolí jinak.
Do hospody se u nás chodí proto, abychom se potkali s přáteli v neutrálním prostředí. Hostit někoho u sebe doma je pro hostitele náročný úkol a velká zodpovědnost. Jít do hospody je mnohem jednodušší už kvůli tomu, že každý má svobodnou volbu z hospody zase kdykoli odejít. Má-li hostitel alespoň základy slušného vychování, pak takovou volbu u sebe doma nemá. Hospoda je jednoduše místo, kde se přátelé setkávají, aniž by si kolikrát museli dát vědět předem. Zato jít k někomu na návštěvu bez pozvání už vyžaduje větší odvahu, nebo spíše drzost.
A proč tuto situaci nevyřeší trh sám? Proč stále velké množství provozovatelů hospod tuhle situaci "nechápe", a dál ve svých prostorách povoluje kuřákům kouřit? Pochopitelně mají strach. Pokud je v daném místě alespoň jeden konkurent, zákaz kouření z rozhodnutí majitele by mohl odehnat všechny zákazníky-kuřáky ke konkurenci. Konkurent je na tom ale úplně stejně, a tak tu máme patovou situaci jako ze žurnálu šachové historie. Plošný zákaz kouření by seřadil všechny na stejnou startovací čáru.
Necháme-li kouření v hospodách a barech povolené, kuřáci i nekuřáci tam budou chodit dál. Co jiného by asi tak dělali? Kuřáci budou spokojení, nekuřáky budou děsně pálit oči a trochu bolet v krku. Všichni kuřáci i nekuřáci ale budou po každém večeru prát svoje zapáchající oblečení, a všichni budou mít nemalou šanci, že brzy dostanou rakovinu. Pokud naopak kouření v hospodách a barech zakážeme, kuřáci i nekuřáci tam budou chodit dál. Co jiného by asi tak dělali? Kuřáci budou nějakou dobu nadávat, ale pak si zapálí venku před barem a stres je brzy přejde. Nekuřáci budou spokojení, nikdo nebude muset nic prát, a nemalá šance na rakovinu plic zůstane jen kuřákům. Tu jim přece žádná regulace nevezme. O čem se tedy ještě bavíme?
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist