Neprávem trochu podceňované toskánské víno Rosso di Montalcino DOC letos slaví 40 let od vzniku apelace. Místní vinaři tak organizují různé srovnávací degustace a vzdělávací akce s cílem ukázat mimořádnou kvalitu a archivační potenciál těchto vín.
Vedle vín Brunello di Montalcino DOCG, která patří aktuálně mezi nejvyhledávanější červená v Toskánsku, potažmo celé Itálii, to má Rosso di Montalcino těžké. Někdy je ze strany milovníků vín trochu neprávem přehlížené, přitom vinaři v Montalcinu těmto vínům věnují stejnou pozornost jako Brunellu. Říká se, že na kvalitě vína Rosso di Montalcino poznáte, jak dobré bude mít vinař Brunello di Montalcino.
Apelace Rosso di Montalcino DOC vznikla v roce 1983, v současnosti pak vinaři ročně na trh umístí kolem pěti milionů lahví vín Rosso di Montalcino. Stejně jako Brunello di Montalcino i Rosso di Montalcino je stoprocentně tvořené odrůdou Sangiovese. Zásadní rozdíl je v délce zrání.
U Brunella je minimální doba zrání ve vinařství stanovena na čtyři roky (Riserva vyzrává dokonce pět let), naproti tomu Rosso di Montalcino si můžete koupit již po roce od sklizně, konkrétně od 1. září následujícího roku. Někteří vinaři ale nechávají vína vyzrávat déle, třeba dva roky. Víno Rosso di Montalcino je určeno k okamžité konzumaci, případně ke střednědobému ležení na lahvi do 10 let.
Reakce vinaře: Stát nepřišel o pět miliard korun kvůli nulové spotřební dani na tiché víno
Řešení ekonomických problémů
Myšlenka „druhého“ vína se v Montalcinu začala objevovat v 60. letech, kdy řada místních vinařů investovala do nových výsadeb a vybavení a požadavek na dlouhé zrání vín Brunello di Montalcino působil velké tlaky na ekonomiku vinařství. Čekat minimálně čtyři roky na prodej vín a držení velkého objemu vín ve sklepě, byl pro řadu vinařství na hraně únosnosti. Produkt v podobě mladého vína, uvedeného na trh po jednom roce zrání, se zdál být ideálním řešením.
Název Rosso di Montalcino vznikl v hlavě jednoho z nejvýznamnějších vinařů regionu Tancrediho Biondi Santi. Ne všichni vinaři s ním byli spokojeni, někteří prosazovali označení vín jako Vino Rosso dai Vigneti di Brunello, ale nakonec se vznikem apelace v roce 1983 zvítězilo Rosso di Montalcino.
Vznik apelace následně inspiroval další podobné projekty napříč Itálií, světlo světa spatřila vína jako Rosso di Valtellina nebo Rosso di Montepulciano.
Komplexní červená vína
Vína Rosso di Montalcino pochází z hroznů v rámci katastru obce Montalcino. Jde buď o vinice klasifikované pro produkci těchto vín (zhruba 500 hektarů), víno ale může pocházet i ze sklizně z vinic klasifikovaných pro výrobu Brunella. Těch je v regionu 2100 hektarů. Vinař většinou „deklasifikuje“ část hroznů pro Rosso v případě mladých výsadeb, nebo pokud není ročník dostatečně zajímavý.
Kvalita vín Rosso di Montalcino šla za poslední dekádu významně nahoru, což je výsledek moderních přístupů k vinifikaci a zkušeností vinařů v pěstování révy. Špičkové Rosso di Montalcino se tak může svým projevem a strukturou měřit s některými víny Brunello di Montalcino.
Rosso di Montalcino je zkrátka vínem pro každodenní radost, dříve připravené k vypití, svěží, ale zároveň s jasně čitelnou typickou strukturou a komplexností odrůdy Sangiovese. Zmíněné degustační akce konsorcia vinařů navíc ukázaly, že některá z vín Rosso di Montalcino mohou zrát v kombinaci se skvělým ročníkem mnohem déle než doporučených 10 let.
Ve vinotéce HNvíno doporučujeme ochutnat noblesní Rosso di Montalcino od vyhlášeného vinařství Siro Pacenti.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist