Největší středomořský ostrov je nejen velmi oblíbenou turistickou destinací, ale také jedním z nejzajímavějších vinařských regionů Itálie. Rozlohou vinic, přesahující sto tisíc hektarů, se může směle rovnat slavnému Bordeaux. Vinaři na Sicílii spoléhají na unikátní klimatické podmínky, dlouhou historii výroby vín a širokou paletu odrůd, které mají ve svých vinicích vysazeny. Na své si tam přijde milovník bílých i červených vín, ale také těch fortifikovaných nebo sladkých dezertních. Vedle tradičních vinařství tu v poslední dekádě zazářily i nové ambiciózní vinařské hvězdy jako Frank Cornelissen, COS nebo Arianna Occhipintiová.

Sicílie vždy těžila ze své strategické polohy, díky níž sloužila jako křižovatka na cestách po Středozemním moři. Ačkoli zásadní vliv na rozvoj vinařských technik na ostrově měli Řekové, víno se tu pěstovalo mnohem dříve, před jejich příchodem. Největšího rozmachu dosáhly sicilské vinice na konci 19. století, kdy ve velké části Evropy révu decimoval škůdce zvaný mšička révokaz, a tak například Francie pociťovala akutní nedostatek vína. Kolem roku 1880 bylo na Sicílii vysazeno více než 300 tisíc hektarů vinohradů a velká většina vín mířila na export.

Sicílie byla zároveň dlouho vnímána jako zdroj velkého množství levného vína. Vinařství upřednostňovala vysoké výnosy před kvalitou, do Číny a Indie zase mířil koncentrovaný sicilský mošt určený k oslazení potravin. O nějaké prestiži sicilských vín nemohla být ani řeč. Svou roli sehrály i dotace Evropské unie, které pomáhaly udržovat při životě i neefektivní výrobce.

Kvalitativní změny se na Sicílii začínají odehrávat až v 80. letech minulého století, kdy do čela místní vinařské asociace nastoupil Diego Planeta. Ten angažoval slavného italského enologa Giaccoma Tachise a společně narýsovali plán, jak pozvednout prestiž sicilských vín. Kromě potřebných investic a nových technologických postupů měla Sicílie nejprve ukázat svůj vinařský potenciál na mezinárodně populárních odrůdách jako Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Až poté se zaměřit na zajímavé lokální odrůdy, jako jsou Catarratto, Grillo, Inzolia, Nero d’Avola nebo Perricone, které jsou tváří vinařské Sicílie dnes.

Bio levou zadní

Pokud jde o víno, téměř vše podstatné se na Sicílii děje na pobřeží. Vinařské regiony se táhnou po okraji ostrova, protože uprostřed něj jsou pro zemědělskou produkci často až příliš drsné podmínky. Naopak Středozemní moře ochlazuje zdejší subtropické klima. Pro to je typické suché a teplé podnebí, srážky na Sicílii dosahují v průměru jen 300 až 500 milimetrů ročně, stěžovat si místní vinaři naopak nemohou na dostatek slunečního svitu. Suché podmínky snižují riziko výskytu hniloby a plísní, díky tomu vinaři na Sicílii nemají problém fungovat v režimu ekologického zemědělství.

Aktuálně je na Sicílii vysazeno zhruba 120 tisíc hektarů vinic a odrůdou číslo jedna je bílé Catarratto. To je kromě bílých tichých vín základem asi nejslavnějšího sicilského vína jménem Marsala. Historie tohoto vína sahá do konce 18. století, kdy anglický obchodník John Woodhouse objevil na západě ostrova vhodné podmínky pro výrobu vín podobných oblíbenému Sherry nebo Madeiře. Dolihovaná vína byla tehdy velmi žádaná na britském trhu a cenou Marsala válcovala konkurenci.

Sázkou na jistotu jsou na Sicílii vína z tradičních vinařství jako Tasca d´Almerita (na fotce).
Sázkou na jistotu jsou na Sicílii vína z tradičních vinařství jako Tasca d’Almerita (na fotce).
Foto: Archiv Tasca d’Almerita

Tou nejznámější sicilskou odrůdou a zároveň tím nejklasičtějším červeným vínem ostrova je Nero d’Avola. Prakticky nikde jinde na světě s touto odrůdou vinaři nepracují. Nero d’Avola ve skleničce je přesně to, co čekáte od červeného vína z jižní Itálie. Jsou to bohaté a koncentrované ovocné tóny, je to typický nádech středomořských bylin a exotického koření. Červené víno z odrůdy Nero d’Avola bývá plnější v těle a nechybí mu příjemná svěží kyselina. Vzhledem k velké popularitě a rozšíření této odrůdy ovšem logicky existují velké výkyvy v kvalitě vín a spolehlivým vodítkem při výběru tak je renomé vinařství. Sázkou na jistotu jsou na Sicílii vína z tradičních vinařství Planeta, Donnafugata nebo Tasca d’Almerita, jehož vína najdete i v sortimentu e-shopu HNvíno. Mimochodem, se zástupci vinařství se budete moci osobně setkat v Praze 16. června na Galadegustaci vín VinoDoc, která má sortiment HNvíno na starosti.

Co ze Sicílie určitě ochutnat?

Vyznat se v sicilských vínech není úplně jednoduché. Na Sicílii najdete hned 23 apelací kategorie DOC a nad nimi ční jediné DOCG ostrova, víno Cerasuolo di Vittoria. Pokud jde o používané odrůdy, ty se velmi často překrývají napříč jednotlivými oblastmi a apelacemi. Tady jsou tři hlavní sicilská vína, která by měl každý znát.

1. Sicilia DOC

Apelace Sicilia DOC byla konsorciem místních výrobců vytvořena v roce 2011 a jejím cílem je propagovat původní sicilské odrůdy, jako jsou Grillo, Nero d’Avola, Frappato, Catarratto, Inzolia, Grecanico nebo Perricone. Mohou ji používat výrobci prakticky ze všech koutů ostrova. Kromě místních odrůd jsou však pod tímto označením povoleny uvádět na trh i mezinárodní odrůdy jako Syrah, Cabernet Sauvignon nebo Chardonnay. V rámci apelace Sicilia DOC můžete najít opravdu typická sicilská vína z místních odrůd s výborným poměrem kvality a ceny. Z nabídky HNvíno.cz doporučujeme vyzkoušet vína z vinařství Sallier de La Tour.

2. Etna DOC

Etna je v současnosti jeden z nejžhavějších vinařských regionů celé Itálie. Dlouho stála mimo hlavní zájmové proudy vinařů a investorů, až na konci 20. století se díky některým průkopníkům začínají dít věci. Jestliže v roce 1988 bylo na Etně pouze pět komerčních vinařství, v roce 2015 už to bylo 110 producentů. Etna DOC tvoří zhruba 3000 hektarů vinic, což je z celkových více než 100 000 hektarů na Sicílii opravdu zanedbatelná porce, ale kombinace starých keřů a unikátního zdejšího klimatu dává vínům jedinečný charakter.

Co tedy utváří unikátní lokální terroir? V první řadě jsou to vulkanické půdy bohaté na živiny, vína jsou ve výsledku výrazně minerální, z některých jako by byla doslova cítit síra. Vysoká nadmořská výška je v podmínkách jinak spalující Sicílie také velké plus, réva si tu užívá dostatečně dlouhého vegetačního cyklu a rozdíly v teplotách ve dne a v noci přispívají k dozrávání hroznů do ideální aromatické komplexnosti. Velmi dobré proudění vzduchu pak prakticky zabraňuje tvorbě plísní. Pro bílá vína místní výrobci používají zejména odrůdu Carricante a pro červená pak Nerello Mascalese, které ve skleničce připomíná Pinot noir. Vína z Etny na HNvíno reprezentuje špičkové vinařství Cottanera.

3. Cerasuolo di Vittoria DOCG

O vínech z Etny se někdy hovoří jako o kandidátech na povýšení do nejvyšší kategorie DOCG vín. Jediným vínem ostrova, které ale v současnosti tento status má, je Cerasuolo di Vittoria DOCG. Oblast pro výrobu těchto vín najdete v jihovýchodní části ostrova, kde vinaři historicky pracují s kombinací odrůd Frappato a Nero d’Avola. Výsledné víno je tedy vždy kombinací těchto dvou kultivarů, přičemž Nero d’Avola má vždy 50–70procentní zastoupení. Nero d’Avola dává konečnému vínu výraznější barvu, strukturu a hloubku, odrůda Frappato pak bohaté aroma a příjemnou svěžest. Jedním z nejzajímavějších producentů vín Cerasuolo di Vittoria DOCG je naturální vinařství COS.