Mnoho lidí má spojeno horké letní počasí s pitím růžových vín. Ta jsou díky svému svěžímu a nekomplikovanému charakteru automatickou volbou. Ani v letních měsících ale není potřeba zanevřít na zajímavou kategorii červených vín. Která červená vína si užijete, když na teploměru vystoupá hodnota nad 30 °C a jak taková vína správně nachystat?
Červené víno by se mělo podávat za pokojové teploty. Jeden z největších mýtů, týkající se konzumace červených vín. I plná červená vína by se měla pít za teploty 16 až 18 °C, což po většinu roku znamená lehce vychlazená. Pokud je víno příliš teplé, jeho chutě mohou působit neharmonicky, do popředí také vystupuje štiplavý alkohol. Lehčí červená vína si pak lze naopak vychutnat při nižších teplotách 10 až 14 °C, běžných spíše pro bílé.
Důležitá je volba toho správného „letního“ červeného vína. Pokud se podchladí plné a tělnaté víno s výraznými tříslovinami a vysokým obsahem alkoholu, bude výsledek působit tvrdě a svíravě. Řeč je o vínech odrůd jako Cabernet Sauvignon, Sangiovese nebo Tempranillo. Křehká rovnováha všech složek chuti bude narušena.
Na léto je naopak potřeba vybrat červené, které má spíše nižší či střední hodnotu alkoholu, tedy kolem 12, maximálně 13 procent, víno, které má bohatě ovocný projev chuti a kde nejsou příliš patrné třísloviny. Nižší teplota u takových vín podporuje jeho celkovou svěžest a pitelnost. V úvahu je potřeba vzít také způsob vinifikace konkrétních vín, v případě červených na léto se vyhněte barikovým vínům, mnohem lepší volbou jsou ta, která prošla zráním v nerezových tancích nebo betonových nádržích.
- Lambrusco
- Beaujolais
- Valpolicella
- Classico
- Pinot noir
- Frankovka
- Modrý Portugal
- Schiava
- Zweigeltrebe
- Dolcetto
Jak správně vychladit červené víno?
Lednice a mrazák. Pokud jste uchovávali víno při teplotě kolem 20 °C, stačí zhruba půl hodiny v lednici, abyste víno dostali na požadovanou teplotu. Pokud nemáte tolik času, záchranou může být rychlé a intenzivní podchlazení v mrazáku, kde bude stačit zhruba třetina času. Intenzivní změna teploty ale může být pro některá vína šok.
Jistotou je ice bucket nebo jiná nádoba na chlazení vína. Stačí ji částečně naplnit ledem a lahev vložit na 10 až 15 minut. Víno můžete průběžně ochutnávat, abyste se vyhnuli přílišnému podchlazení. Různé varianty chladicích nádob seženete na internetu v ceně od 200 Kč dle materiálu a provedení.
Jednoduchou alternativou k nádobám jsou gelové chladicí návleky na lahve. Ty jsou skvělou volbou i pro případ letního grilování nebo pikniků. Návlek stačí před použitím uchovat v mrazáku a po použití je víno vychlazeno do pěti či deseti minut. Cena návleků je podobná jako u běžných chladicích nádob.
Celkem populární metodou, jak udržet nízkou teplotu alkoholických nápojů, jsou v posledních letech chladicí kostky z nerezové oceli. Postačí vložit kostky do lednice pár hodin před použitím a pak vložit přímo do sklenice s červeným vínem.
5 TIPŮ NA BÁJEČNÉ LETNÍ ČERVENÉ VÍNO
Zweigeltrebe 2018, Weinberghof Fritsch
Příjemné a elegantní Zweigeltrebe z organických vinic vinařství Weinbergof Fritsch z Wagramu. To ve svých vinohradech používá biodynamické preparáty a vína vytváří s maximálně čistým přístupem. Absolutně suché víno, šťavnaté v chuti, s příjemně svěží kyselinou a tóny červeného peckového ovoce. Víno zrálo ve velkých neutrálních sudech.
Valpolicella Classico 2021, Speri
Přímo ukázkové letní červené víno, napěchované ovocem a energií. To jsou vína Valpolicella Classico, o kterých se někdy říká, že jsou odpovědí na francouzské Beaujolais Nouveau. Základem vín je místní odrůda Corvina, kterou v menším zastoupení doplňují odrůdy Rondinella a Molinara. V tomto případě jde o mladé víno z jednoho z nejprestižnějších rodinných výrobců oblasti – vinařství Speri. Jejich víno potěší elegantním projevem a tóny červeného ovoce. Certifikované jako bio.
Bourgogne Pinot noir 2019, Domaine Deliance
Svým jemným a elegantním projevem se Pinot noir skvěle hodí do teplejšího letního počasí. V tomto případě jde o uhlazený a šťavnatý Pinot noir z třicetiletých vinic v rámci Côte Chalonnaise. Ručně sbírané hrozny, vinifikace čistě v nerezu. Ve vůni objevíte tóny lesních plodů, malin a třešní nebo růže. V chuti dominují tóny čerstvého ovoce, doplněné svěží kyselinou a jemnými tříslovinami. Jemné a delikátní víno, s příjemným odrůdovým projevem.
Frankovka 2020, Vinařství Plenér
Svěží, lehká, ovocná Frankovka s nižším obsahem alkoholu (11,5 procenta)! Ve skleničce se středně intenzivní barvou, s fialovými odlesky, ve vůni s tóny švestek nebo lesního ovoce. V chuti příjemně svěží, s vyšší kyselinou, pěknými ovocnými tóny, delší v dochuti. Lehčí červené víno, kterého si vychutnáte sedmičku a je vám příjemně.
I TOSCANI Costa Toscana Rosso IGT 2021
Energické červené víno z toskánského pobřeží, povedená kombinace odrůd Syrah a Teroldego. Ve skleničce s jasně rubínově červeným odstínem s purpurovým okrajem. Ve vůni i chuti najdete paletu tónů připomínajících lesní ovoce a jemnou kořenitost typickou pro odrůdu Syrah. Tóny hřebíčku a černého pepře. Odrůda Teroldego zase přispívá typickým svěžím charakterem a tóny tmavých bobulovin a zemitosti. Středně plné, skvěle pitelné víno.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist