V posledních letech se v souvislosti s toskánskými víny mluví především o Chianti Classico DOCG, supertoskánských vínech z Bolgheri a komplexních vínech Brunello di Montalcino DOCG. Tradiční vína Vino Nobile di Montepulciano DOCG se ovšem stále intenzivněji hlásí o slovo. Příklon k ekologickému zemědělství, vyšší kvalita místních vín a nový systém značení nejprestižnějších poloh vrací těmto vínům zaslouženou pozornost. Vino Nobile di Montepulciano dle všeho opět míří mezi toskánskou smetánku.
Roční produkce vín Vino Nobile di Montepulciano se aktuálně pohybuje kolem šesti až sedmi milionů lahví, což je polovina produkce vín Briunello di Montalcino a několikanásobně méně než v případě Chianti Classico. Pěstování vinné révy má ale kolem městečka Montepulciano velmi dlouhou tradici, která sahá do 8. století. V 14. a 15. století začala zdejší vína získávat pověst mezi šlechtou a aristokracií. Jak název napovídá, toto víno bylo oblíbeným nápojem králů, papežů a prezidentů po dlouhá staletí. Symbolem toskánské ušlechtilosti.
Ještě v 18. století bylo nadšeně nazýváno „králem všech vín“, ovšem v tom dvacátém šla kvalita zdejších vín rapidně dolů. Nic na tom nezměnil fakt, že Vino Nobile di Montepulciano patřilo mezi první italská vína s označením DOC (1966) a následně i prestižním DOCG v roce 1980 (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Tedy nejvyšším italským označením pro vína s chráněným původem.
Podobný osud ostatně v Itálii potkal velkou část prestižních vinařských regionů a v 60. nebo 70. letech šlo mnohem více o kvantitu produkce než o kvalitativní parametry. Vinařům kolem městečka Montepulciano ovšem trvalo trochu déle, než naskočili na nové trendy ve vinohradnictví a výrobě vín. Dnes udávají směr regionu vinařství jako Poliziano, Boscarelli, Avignonesi, Salcheto, Bindella nebo Tenuta Valdipiatta. Celkem je zdejších 800 hektarů vinic rozděleno mezi 170 výrobců.
Vína do archivu, nebo na vypití hned? Z každé lahve čas skvost neudělá
Nejen Sangiovese
Podobně jako další velká toskánská vína je i Vino Nobile di Montepulciano založeno na odrůdě Sangiovese, respektive místním klonu, kterému se říká Prugnolo Gentile. Název odkazuje na typické tóny švestek, které se ve zdejších vínech objevují. Každé Vino Nobile di Montepulciano musí být tvořeno odrůdou Prugnolo Gentile ze 70 až 100 procent, menší podíl pak mohou tvořit typicky lokální odrůdy jako Canaiolo, Mammolo nebo francouzské odrůdy jako Merlot a Cabernet Sauvignon. Trendem je určitě větší míra zapojení lokálních italských odrůd před těmi mezinárodními. Další pravidla apelace pak určují to, jak se vinaři mohou starat o vinice a révu. Hrozny pro výrobu vín Vino Nobile di Montepulciano musí být sklízeny ručně a vinaři nesmí ve vinici používat závlahu.
Vína Vino Nobile di Montepulciano jsou samozřejmě vždy suchá, musí mít minimálně 12,5 procent alkoholu a před uvedením do prodeje je pro ně povinné zrání ve vinařství po dobu alespoň dvou let. Minimálně jeden rok přitom víno má strávit ve dřevě. Většinou nejsou vína Vino Nobile di Montepulciano tak robustní jako Brunello di Montalcino, nemají tak výrazné třísloviny a oproti severně položenému Chianti Classico jsou zase typicky vybavena o něco nižší kyselinou.
Jako mladé víno je Vino Nobile o něco přístupnější než vína slavnějších toskánských apelací. Na druhou stranu ta nejlepší vína nepostrádají eleganci a strukturu ušlechtilé odrůdy Sangiovese. Čekejte tóny zralého peckového ovoce, švestek, malin, příjemnou zemitost. Chuť bývá podpořená rafinovaným tříslem a příjemnou kyselostí. Poměr ceny a kvality může být u vín Vino Nobile di Montepulciano mimořádný. Na svůj vrchol se Vino Nobile di Montepulciano může dostat kolem sedmého roku od sklizně, Riservy a další prestižní vína pak mohou zrát i výrazně déle.
Kromě investic do vybavení sklepů a intenzivního přechodu na ekologické zemědělství aktuálně vznikl i nový systém značení těch nejlepších vín z nejlepších Cru. Vína ponesou označení Pieve a na etiketách budou uvádět název některé z 12 zdejších zón. Většinou půjde o vlajkové lodi vinařství, vína, která budou zrát minimálně 36 měsíců ve vinařství, než půjdou na trh. Pravidla pro výrobu těchto vín budou přísnější i odrůdově a budou vyžadovat mimo jiné minimálně 90procentní podíl odrůdy Sangiovese.
Jak si správně vychutnat vína Vino Nobile di Montepulciano?
1. Správná teplota: Víno Vino Nobile di Montepulciano by mělo být servírováno při optimální teplotě, která se pohybuje kolem 16–18 °C.
2. Sklenice: Použijte vhodné sklenice pro červená vína typu Bordeaux. Vyšší a dostatečně velké, s širším okrajem.
3. Otevření předem: Pokud je to možné, dejte vínu Vino Nobile di Montepulciano možnost se před podáváním trochu „nadechnout“. Otevřete lahev a nechte víno stát alespoň 30 minut až hodinu, aby se plně projevily jeho charakteristické vlastnosti.
4. Dekantace: Pro některé starší ročníky vín Vino Nobile di Montepulciano je doporučeno dekantování, což znamená přelití vína do dekanteru nebo karafy.
5. Vhodné párování s jídlem: Vino Nobile di Montepulciano je skvělým společníkem pro mnoho pokrmů. Vyzkoušejte ho s výraznými sýry, v kombinaci s hovězím nebo vepřovým masem, divočinou, grilovanými pokrmy nebo s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo výraznými masovými ragú.
Jedním z ambiciózních vinařství je i vinařství Tenuta Valdipiatta, ležící severovýchodně od městečka Montepulciano. Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vyšlechtit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano.
V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 procent vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo nebo Cabernet Sauvignon a Merlot. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d’Alfiero. Od roku 2018 jsou všechny vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako bio. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer. Vína z vinařství Tenuta Valdipiatta najdete v online vinotéce HNvíno.cz.
Vyzkoušejte:
Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2019, Tenuta Valdipiatta
Víno láká intenzivní a rafinovanou vůní, ve které objevíte tóny černých třešní, švestek, borůvek nebo fialek, orámovaných jemnými tóny tabákem a pepře. Chuť je komplexní, strukturovaná, s výraznými tóny kandovaných borůvek, švestek a černých třešní v kombinaci se sametovými a dobře integrovanými tříslovinami. Víno působí vyváženě a jemně, díky delšímu zrání v sudech a následnému zrání v láhvi. Dlouhá dochuť.
HNvíno.cz: 680 Kč
Vino Nobile di Montepulciano ‚VIGNA D’ALFIERO‘ DOCg 2019, Tenuta Valdipiatta
Víno výrazné rubínově červené barvy s granátovými odlesky. Výrazná a pronikavá vůně plná tónů švestek, třešňového džemu, pepře, hřebíčku nebo tabáku, s nádechem lesního podrostu. V chuti je krásně strukturované, se sofistikovanými a dobře integrovanými tříslovinami a dlouhou delikátní dochutí. Víno, které si vychutnáte nyní i s odstupem mnoha dalších let.
HNvíno.cz: 1090 Kč
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist