PREF CONFERENCE 2020 Nadace RSJ staví do centra zájmu přemýšlivé děti „Je dobré se zaměřit na nadčasové projekty, které sice neslibují okamžitý efekt, ale mají šanci změnit myšlení ve společnosti,“... 8. 12. 2020 ▪ 7 min. čtení
Za recept na nejslavnější pizzu na světě může nuda Italská královna Markéta Savojská prý byla unavena vysokou francouzskou gastronomií, a tak si objednala místní fastfood a stvořila legendu. Psal... 5. 3. 2015 ▪ 3 min. čtení
Legenda o naštvaném kuchaři vypráví, jak vznikly první chipsy Bramborové chipsy se staly jedním ze symbolů amerického životního stylu. Jak a kdo je ale vynalezl, se přesně neví. Legenda o tom, že první... 6. 2. 2015 ▪ 4 min. čtení
Ukrajinský trh by mohl být pro Čechy kulturním šokem, říká šéfkuchař Radek David Až šestkrát za rok jezdí Radek David na Ukrajinu, kde připravuje menu pro několik restaurací. V nakupování potravin jsou tam zásadní trhy.... 26. 1. 2015 ▪ 4 min. čtení
Pardubičtí školáci si pochutnají na svačině De Lux od šéfkuchaře Sapíka Jedno kliknutí přes internet stačí rodičům pardubických školáků k zajištění svačiny pro jejich děti. Jsou zdravé, chutné a nově dokonce... 15. 1. 2015 ▪ 3 min. čtení
Fotogalerie 7 delikates mimo zákon. Podívejte se, kde a proč zakazují foie gras či sýr mimolette Co je v jedné zemi vyhledávaná pochoutka, může být v jiné zemi na seznamu zakázaných jídel. A nejde zdaleka jen o Kalifornii a její tažení proti... 29. 9. 2013
V kuchařských show se otočilo 9,2 miliardy. Lidl teď chytře angažoval Pauluse Je lepší česká, nebo slovenská kuchyně? Plakáty s tvářemi Romana Pauluse a Marcela Ihnačáka slibující boj na ostří nože obsadily desítky... 8. 10. 2013 ▪ 5 min. čtení
Fotogalerie 10 podivných jídel z celého světa. Kde pijí hadí víno a kde jedí kachní embrya? Jiný kraj, jiný mrav. A taky jiná kuchyně. Vybrali jsme 10 pochoutek z celého světa, které by vás na talíři nebo ve sklenici nejspíš překvapily.... 22. 9. 2013
Burčák smí být jen z Česka, tak zní zákon. Je-li surovina odjinud, nesmí se jako burčák prodávat Že opravdový burčák se dá ochutnat jen u vinaře, protože se jeho život počítá nejvýše na hodiny, to je fakt. Obyčejní smrtelníci se musí... 20. 9. 2013 ▪ 5 min. čtení
Video uvnitř Testovali jsme chuť burčáků v Praze. Propadly dva, jeden u odborníka, jeden u laické poroty V redakci jsme otestovali ve slepém chuťovém testu osm různých vzorků burčáku a částečně zkvašené hroznové šťávy z vinoték z malého kousku... 24. 9. 2013 ▪ 6 min. čtení
Podzimní sezona V obchodech nenajdete české švestky. Jejich místo zaujaly pološvestky z Balkánu a Kanady Jsou krásně modré, měkké a přitom trpké na jazyku. Švestky pěstované pro dodávky do obchodů se často trhají ještě zelené. Barvu ve skladech... 25. 9. 2013 ▪ 4 min. čtení
Video uvnitř V hlavní roli švestky. Vyzkoušejte s nimi výborný koláč z mandlového těsta nebo kuře Bez švestkového koláče by babí léto ztratilo část svého kouzla. Šéfkuchař Radek David nabízí dva tipy na to, jak si švestky užít možná trochu... 25. 9. 2013 ▪ 3 min. čtení
Pivní trh hledá alternativy k radlerům. Jejich prodej srazil chladný začátek léta o desítky procent Pivní mixy zklamaly očekávání pivovarů. Chladný začátek léta srazil jejich prodej o desítky procent. Velké pivovary už od nich další růst... 19. 9. 2013 ▪ 4 min. čtení
Rozhovor Jak se vyhnout špatné restauraci? Foodkritik Pavel Maurer radí, čeho si všímat Než si člověk koupí košili, vyzkouší si ji. Na večeři do restaurace chodí řada lidí naslepo a pak jsou rozčarovaní. Často zbytečně, říká Pavel... 14. 9. 2013 ▪ 9 min. čtení
Video uvnitř Zkuste netradiční recepty z hub. Třeba vylepšený karlovarský knedlík a ragú místo smaženice Nejen smaženicí živ je český houbař. Vyzkoušejte dvě varianty na českou kuchařskou klasiku. Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada... 11. 9. 2013 ▪ 3 min. čtení
U českých hub se nebojte radioaktivity. Konzumace do několika kilogramů ročně není problém Obsahem některých vitaminů se houby mohou srovnávat se zeleninou. O tom, do jaké míry je tělo v této formě umí využít, ale stále moc nevíme. A... 13. 9. 2013 ▪ 4 min. čtení
Video uvnitř Tisíc obědů zdarma se dnes podávalo v centru Prahy. Z potravin, které by jinak skončily v odpadcích Tisíc obědů zdarma se dnes v rámci happeningu Zachraň jídlo rozdalo na Václavském náměstí v Praze. Curry, které bylo na jídelním lístku, bylo... 10. 9. 2013 ▪ 5 min. čtení
Víno Byznys s vinařskou turistikou je teď na vrcholu, už brzy na něm ale nevydělá každý Symbolem vinobraní není jen zážitek z dobrého vína, ale i vyprodané hotely a zisky vinařů. I proto se za poslední čtyři roky počet vinařských... 6. 9. 2013 ▪ 4 min. čtení
Podzimní sezona Ještě před třiceti lety jsme ji neznali, dnes je tu doma. Cuketa má právě teď svou sezonu, co s ní? Co si dát k večeři? Ideální volbou je cuketa. I když se dá v obchodech koupit po celý rok, na českých zahrádkách a polích má sezonu právě teď.... 9. 9. 2013 ▪ 4 min. čtení
Sezonu gastrofestivalů uzavře v Praze Foodparade. Už příští víkend v Trojském zámku Začátek babího léta v Trojském zámku bude patřit dobrému jídlu a pití. První zářijový víkend se tu koná Foodparade, na kterém se představí... 1. 9. 2013 ▪ 2 min. čtení