Pokud přihlédneme k počtu prodaných lahví prosecca, pak se jedná bez debat o nejpopulárnější šumivé víno světa. Jak ho nejlépe naservírovat a s čím si ho užít? Nabízíme manuál pro správné zacházení s lahví tohoto báječného moku.

S příchodem jarního slunečného počasí začíná ta pravá sezona pro lehčí a příjemně šumivé ovocné prosecco. Je oblíbenou součástí venkovních pikniků, grilovaček či posezení s přáteli. Správné podávání prosecca není žádná věda, určitě ale není na škodu zopakovat si základní pravidla.

Jak prosecco správně skladovat a do kdy ho vypít?

Pokud máte doma větší zásobu prosecca a chcete jej mít správně uloženo, najděte pro vína chladné místo bez přímého kontaktu se slunečním zářením. Ideální je chladný sklep nebo domácí vinotéka. Teplota pro skladování prosecca by se měla pohybovat kolem 10–12 °C.

Pamatujte, že prosecco není víno k delší archivaci. Jeho typickým znakem je příjemná svěžest a tóny čerstvého ovoce, které se delší archivací budou spíše ztrácet. Obecně se doporučuje vypít prosecco do dvou let od jeho nalahvování.

Při jaké teplotě se servíruje?

Prosecco je víno, které si nejlépe vychutnáte jako mladé a dobře vychlazené. Nepodcenit nachlazení lahve před jejím otevřením je jeden ze základních kroků pro správnou konzumaci. Ideální teplota pro servírování prosecca se pohybuje kolem 6 až 8 °C. Pokud nemáte po ruce ledničku, můžete pro chlazení vína použít kbelík s ledem nebo studenou vodou, případně chladicí kostky do vína.

V jaké sklenici ho podávat?

Chcete-li si co nejlépe vychutnat konkrétní víno, nepodceňujte volbu správné sklenice. Která je na prosecco ta nejlepší? V každém případě volte spíše užší, velmi populární jsou sklenice, kterým se říká flétna.

Velmi úzká sklenice ovšem potlačuje aromatický projev vína, a dnes se tedy pro šumivá vína doporučuje sklenice na stopce, která se postupně rozšiřuje až do své poloviny a následně se opět lehce zužuje. Někdy se říká, že má tato sklenice tvar diamantu. Právě v takové si nejlépe vychutnáte prosecco i další šumivá vína, jako champagne, cava nebo franciacorta.

431477691 994091905506173 138923215259141766 n

Jak prosecco správně nalévat?

Každému se asi již stalo, že při rozlévání tohoto šumivého vína skleničku až po okraj zaplnily bublinky, přitom vína se do ní dostalo jen minimální množství. Pro lepší nalévání podržte sklenici pod úhlem 45 stupňů a poté víno pomalu nalijte po její straně.

Kolik prosecca do sklenice nalévat? Pokud používáte úzké flétny, nenalévejte nikdy více než polovinu obsahu sklenice. V případě, že máte ty ve tvaru diamantu, vždy naplňte sklenici maximálně do místa, kde je nejširší.

S čím ho napárovat?

Co se týká párování s jídlem, kouzlem prosecca je jeho všestrannost. Výběr typu jídla bude záviset i na tom, jestli pijete suché, nebo sladší prosecco. Tento typ vína je skvělý aperitiv, hodí se k různým jednohubkám, k lehčím pokrmům s kuřecím masem, k rybám nebo široké škále těstovinových pokrmů. Skvěle doplní letní salát nebo krémové polévky.

Věnujte pozornost výběru 

Prosecco patří do široké kategorie vín a rozhodně platí, že není prosecco jako prosecco. Pokud tedy chcete potěšit sebe i své kamarády a blízké, sáhněte po kvalitním víně.

Ta nejprestižnější a nejvíce kontrolovaná vína spadají do apelační kategorie DOCG. Zkratka je uvedena na lahvi v názvu vína. V případě prosecca existují dvě historické zóny, ve kterých se lahvují ta nejlepší šumivá vína. Je to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG z nevelké zóny mezi stejnojmennými městy a ještě menší a méně známé Asolo DOCG. Vína se v těchto oblastech pěstují na příkrých svazích, vinice jsou sklízeny pouze ručně a výnosy jsou tu nižší než v případě velmi rozšířených vín prosecco DOC.

Více než 300 různých vín, včetně kvalitního šumivého prosecca najdete v online vinotéce HNvíno.