V Česku slavíme příchod mladých svatomartinských vín od roku 2005. Tato tradice se inspirovala podobnými svátky v zahraničí, v čele se slavným francouzským Beaujolais Nouveau, jehož uvedení slaví milovníci vín po celém světě. Tradičně se první svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin po celém Česku a na mnoha akcích následně jejich konzumaci doprovází oblíbené pokrmy z husího masa. V Itálii najdete řadu zajímavých vín, která se k této drůbeží pochoutce hodí minimálně stejně dobře jako mladé víno z Moravy. V následujícím článku najdete několik tipů na skvělé gastronomické párování.
Tradice mladých vín
I v Itálii se v některých regionech setkáte s oslavami konce sklizně a uváděním mladých vín nového ročníku. Tato jsou souhrnně označována jako „vino novello“ a na trh míří většinou od konce října až do konce listopadu. První vína Novello se v této zemi začala objevovat v 70. letech minulého století, oficiálního uznání se dočkala až ve druhé polovině 80. let.
Mladá vína Novello ochutnáte zejména v severních vinařských regionech Itálie, jako je Jižní Tyrolsko, Friuli nebo Piemont. K produkcí vín Novello se používají různé modré odrůdy, některé původem francouzské jako Merlot nebo Pinot noir, případně lokální odrůdy jako Barbera, Dolcetto, Schiava, Corvina nebo Refosco. Na rozdíl od vín Beaujolais Nouveau, která vznikají vždy prostřednictvím takzvané karbanické macerace, mohou italští vinaři tuto metodu použít pouze částečně.
Pro vína Novello je typický rychlý proces kvašení trvající 10 až 20 dní, červená vína tohoto charakteru nemívají mnoho tříslovin, jsou příjemně svěží, s bohatým ovocným charakterem. Obsah alkoholu u vín Novello bývá nízký, často kolem 11 až 12 procent. Oslavy příchodu nových vín jsou i v Itálii spojena s gastronomií a skvělým jídlem.
Husa na svatého Martina i v Itálii
Když se řekne italská gastronomie, asi málokdo si spontánně vybaví husu a pokrmy z husího masa. Husa končí na italských talířích spíše jako regionální zajímavost a součást různých oslav a svátků. V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se pak podobně jako u nás můžete potkat s oslavami svátku svatého Martina, tedy koncem sklizně a začátkem zimy.
V Toskánsku ve střední Itálii kolem města Arezzo zase restaurace nabízejí místní specialitu s názvem „Maccheroni all'Ocio“. Jde o široké nudle podávané s husím ragú a silnou omáčkou. Na pokrmy z husího masa narazíte i jinde v Itálii, zejména v Benátsku nebo Lombardii. V posledně jmenovaném regionu najdete provincii Pavia a městečko Mortara, které je proslavené specialitou v podobě husího salámu zvaného Salumi dell'Oca. Tato uzenina s vysokým obsahem tuku odkazuje na tradice zdejší židovské komunity a nahrazuje na stole typickou vepřovou klobásu.
Do Prahy přijíždějí slavní francouzští vinaři. Vypravte se na jedinečnou degustaci těch nejlepších vín
Italská vína k pečené huse
Jaké červené víno z Itálie napárovat k pečené huse? Ta je sama o sobě velmi tučná, a proto doporučujeme zvolit spíše lehčí, příjemně ovocné červené víno s dobrou svěžestí. Zároveň elegantní a jemné, v Burgundsku by byl logicky první volbou dobrý Pinot noir. Pokud si plánujete letos připravit husu doma, vyzkoušejte některý z našich následujících italských tipů.
Valpolicella Classico
V Benátsku jsou výraznější masové pokrmy běžnou součástí lokální kuchyně a ani husí maso logicky nechybí. Synonymem pro lehká červená vína tohoto regionu jsou Bardolino, ale my doporučujeme přece jen o něco rafinovanější vína apelace Valpolicella Classico. Ta se ostatně někdy v Itálii přirovnávají právě k vínům „Beaujolais Nouveau“, protože na trh míří jako mladá a s francouzskými víny mají společný příjemný svěží ovocný charakter a nižší úroveň alkoholu kolem 12,5 procenta.
Valpolicella Classico je vždy červené cuvée založené na odrůdě Corvina, doplněné o další odrůdy jako Rondinella, Molinara nebo Corvinone. Vína chutnají po červeném rybízu, třešních nebo malinách. Skvělou volbou nejen ke kachně je úžasně pitelné Valpolicella Classico DOC z rodinného vinařství Speri.
Langhe Nebbiolo
Odrůda, která se v Itálii velmi často přirovnává k francouzskému Pinotu noir, je Nebbiolo. Nejen světlou barvou ve skleničce, ale také tóny drobného červeného ovoce, květin nebo delikátní a propracovanou chutí. Téměř všechna zajímavá vína odrůdy Nebbiolo najdete v severoitalském Piemontu, odkud tato odrůda pochází, a se kterým je úzce spjata. Vína Langhe Nebbiolo míří na trh jako mladá zhruba po roce zrání, doslova z nich čiší energie a jsou typicky vybavena příjemně vystupující kyselinou, která skvěle vyváží tučnější pečenou kachnu. Ochutnejte například klasické Langhe Nebbiolo DOC z vinařství Brezza.
Schiava
V Jižním Tyrolsku je Schiava dlouhodobě nejpěstovanější odrůdou, někdy také známá pod názvem Vernatsch. Opět jde typicky o středně plné až lehčí červené víno, které si místní dopřávají, jak se říká jako „každodenní radost.“ Některá vinařství s touto odrůdou pracují s maximální péčí a snaží se využít potenciál vinic se starými výsadbami. Takovým je i biodynamické vinařství Manincor, jejichž červené víno Lago di Caldaro Classico Superiore „der Keil“ DOC patří mezi nejlepší vína této odrůdy v celém regionu. Vína odrůdy Schiava typicky obsahují tóny jahod, malin nebo fialky, mají svěží kyselinu. Víno „der Keil“ je 100procentní Schiava ze špičkové vinice, kde keře dosahují stáří až 100 let, v jeho chuti ucítíte i příjemnou kořenitost a minerálně slaný závěr.
Valtellina
V severoitalské Lombardii najdete asi 40 kilometrů dlouhé úzké údolí podél řeky Adda, kde se pěstuje réva a vyrábí skvělá červená vína Valtellina. Zdejší svahy jsou tak příkré, že se tu někdy hrozny sklízí pomocí vrtulníků nebo důmyslných nákladních lanovek. Prakticky na všech vinicích tu roste odrůda Nebbiolo, které se lokálně říká Chiavennasca. Oproti některým vínům z Piemontu jsou zdejší vína často ovocnější a tělnatější ve své chuti. K pečené kachně rozhodně vyzkoušejte víno Valtellina Superiore „Le Tense Sassella“ DOCG z historického vinařství Nino Negri.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist