Nejpopulárnějším šumivým vínem světa je bez debat italské Prosecco. Snad každý občas vybírá lahev pro sebe či někoho blízkého. Jak ale zvolit to správné? Naučíme vás rozklíčovat informace, které najdete na láhvi šumivého Prosecca. Jaký je rozdíl mezi Frizzante a Spumante, co znamená Extra Dry nebo Brut a co označuje Millesimato?

Některé informace na etiketách šumivého vína Prosecco jsou vyžadovány zákonem a najdete je na přední či zadní etiketě vždy. Jiné, jako je popis vína nebo jeho specifický název, jsou pak na rozhodnutí vinařství. Někdy se vše potřebné uvádí na přední etiketě vína, pokud ale neposkytuje dostatečné informace, zkontrolujte i zadní etiketu, kde bývají typicky další informace, jako například hodnota alkoholu vína.    

Toto je souhrn informací, které nechybí na žádné etiketě Prosecca.

1. Výrobce/vinařství

Název vinařství či výrobce vína poznáte dost často tak, že bude na etiketě vína uvedený největším písmem. Pokud jde o známá a respektovaná vinařství, jako je například Montelvini nebo Col Vetoraz, budou nepřehlédnutelná hned, už na přední etiketě. U některých levných vín Prosecco pak tento údaj najdete na zadní etiketě, doprovozený v některých případech slovním spojením „prodotto da“, tedy „vyrobeno v“.

Další informace, které můžete najít na etiketě vína Prosecco

  • Millesimato – většina vín Prosecco nemá žádné označení ročníku. V tomto případě tomu tak je. U Prosecca každopádně neplatí, že čím starší ročník, tím lepší. Prosecco byste měli zkonzumovat nedříve, maximálně během několika let od nalahvování.
  • Glera – odrůda, která je základem každého vína Prosecco. V některých případech ji v menší míře doplňují další odrůdy.
  • Cartizze – označení původu vína z vůbec neprestižnější zóny v rámci oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Jde o srdce oblasti, a zdejší vína patří k tomu nejlepšímu v rámci vín Prosecco.
  • Superiore - toto Prosecco splňuje nejvyšší standard kvality z určité oblasti Prosecca.
  • Sui Lieviti/Col Fondo – dva výrazy používané pro tradiční způsob produkce šumivého Prosecca. V tomto případě je víno lahvováno s kvasničními kaly a je tedy více či méně zakalené. Díky této metodě má také výrazně jinou chuť než klasické Prosecco.

2. Původ a označení DOC/DOCG

Jedním z nejdůležitějších údajů na etiketě vína Prosecco je pak označení původu vína a jeho zařazení do „běžné“ kategorie DOC nebo do jedné ze dvou prestižních oblastí DOCG. Všechna vína Prosecco mají garantovaný původ a musí pocházet z jasně vymezené vinařské oblasti, jejíž větší část je v regionu Benátsko a menší v sousedním Friuli. Pokud hledáte kvalitu a Prosecco s plnější a zajímavější chutí, volte lahev, která bude mít na  etiketě uvedenou zkratku DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). V tomto případě víno pochází z jedné ze dvou nejlepších oblastí pro Prosecco.

  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – toto onačení garantuje původ vína z oblasti schválené státem. Kategorie má volnější pravidla pro výrobu vín než zóny DOCG.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – přísnější označení, které mohou nosit vína ze dvou nejlepších oblastí pro Prosecco (Conegliano Valdobbiadene nebo Asolo). V tomto případě pijete víno často sklízené ručně, vyrobené s nižšími výnosy, jehož finální charakter podléhá kontrole ze strany státních degustátorů.

 

3. Styl vína: Brut, Extra Dry nebo Dry

Výrazným parametrem, který odlišuje chuť a styl Prosecca, je úroveň zbytkového cukru ve víně. Prosecco může být sladké nebo suché, záleží na tom, jakou lahev zvolíte. Pokud preferujete suchá vína, hledejte lahve v kategorii Extra Brut nebo Brut.

Naopak víno Extra Dry je stylem uprostřed, tedy polosuché a mezi konzumenty nejoblíbenější. Více než polovina všech vín končí právě s tímto označením a cukernatostí 12–17 g/l. Pokud preferujete sladší chuť u šumivých vín, vyzkoušejte Prosecco Dry.

Prosecco podle stylu

  • Extra Brut – nejsušší Prosecco do 6 g/l zbytkového cukru
  • Brut – suché Prosecco (do 12 g/l cukru)
  • Extra Dry – nejpopulárnější styl vína Prosecco, „polosuché“ víno, kde vyšší kyselinu vyvažuje vyšší úroveň zbytkového cukru (12–17 g/l). Pokud kupujete Prosecco jako dárek a neznáte preference, volte tuto klasiku.
  • Dry – sladší než „Extra Dry“ (17–32 g/l)
  • Zásadní, co je potřeba si pamatovat, je, že v případě šumivého vína označení Dry nebo Extra Dry neznamená suché víno, ale opak.

4. Typ vína: Spumante, Frizzante, Tranquillo

Další z výrazů, který na etiketě šumivého vína Prosecco určitě najdete, označuje typ vína v lahvi. Nejčastěji to bude Spumante nebo Frizzante.

Víno Frizzante definuje jemně perlivé víno, které má nižší tlak v lahvi, po přelití do skleničky tedy čekejte menší perlení a také velmi jemnou a ne příliš intenzivní chuť. Tato vína se skvěle hodí například do různých Prosecco koktejlů. Mají často nižší alkohol kolem 10–11 procent.

Vína Spumante jsou naopak šumivá, s bohatým perlením, plnější a zajímavější chutí a přináší jednoduše hlubší prožitek. V tomto případě mají typicky alkohol kolem 11–12 procent. Lahve těchto vín bývají uzavřené typickým houbovitým uzávěrem pro šumivá vína, naopak Frizzante má v lahvi menší tlak a většinou se uzavírají šroubovacím nebo klasickým korkovým uzávěrem, na jehož vyjmutí bude potřeba vývrtka. Poměrně velkou raritou jsou pak vína Tranquillo, tedy Prosecco v kategorii tiché víno bez  bublinek.

Typy Prosecca

  • Spumante – plně šumivé víno (nejčastější varianta)
  • Frizzante – jemně perlivé
  • Tranquillo – nešumivé, velmi vzácné

 

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist