Prosecco je nejoblíbenějším šumivým vínem světa a logicky se tak používá do řady koktejlů a osvěžujících míchaných nápojů. Asi nejznámější je v současnosti Aperol Spritz. Existují i další zajímavé receptury, jak si netradičním způsobem vychutnat Prosecco. Přinášíme pět jednoduchých tipů na Prosecco koktejly, které si s pár ingrediencemi namícháte doma nebo na chalupě.
Základem všech následujících koktejlů je Prosecco, a pokud chcete dosáhnout skvělého chuťového zážitku, použijte kvalitní Prosecco z kategorií Prosecco Treviso DOC frizzante, Prosecco Treviso DOC Extra Dry nebo Brut. V našem případě vyberte vína z vinařství Casa Bianca nebo Montelvini.
Bellini
Jeden z nejjednodušších míchaných letních nápojů, který se v Itálii může podávat i k snídani. Podobně jako Aperol Spritz i koktejl Bellini vznikl v severní Itálii, respektive v Benátkách, a to ve zdejším slavném Harry’s baru. Byl to jeho zakladatel Giuseppe Cipriani, který poprvé vytvořil tento lahodný koktejl z broskvového pyré a Prosecca.
Ingredience
- Prosecco
- broskvové pyré
Jak namíchat Bellini
Naplňte sklenici asi do 1/3 broskvovým pyré, zbytek doplňte kvalitním a dobře vychlazeným Proseccem a trochou ledu a máte hotovo. Jako alternativu k pyré můžete případně použít kvalitní džus.
Variace na drink Bellini
Bellini s broskvemi je klasika, ale můžete dle vlastních preferencí zkusit jahodové Bellini nebo malinové Bellini. Postup na přípravu zůstává stejný.
Hugo
Hugo je letní aperitiv, který pochází ze severoitalského regionu Alto Adige, ale bez problémů se s ním potkáte také v sousedním Rakousku a Švýcarsku. Jde o osvěžující koktejl s nízkým obsahem alkoholu, jehož základ tvoří Prosecco, sodovka, bezový sirup a lístky máty.
Ingredience
- Prosecco
- 20 ml sodovky (nebo perlivé vody)
- 1–2 lžičky sirupu z bezového květu
- pár lístků máty
- plátek limetky
Jak namíchat Hugo
Do sklenice dejte lístky máty, měsíček limetky a spoustu ledu. Smíchejte sirup z bezového květu a sodovou vodu a dolijte zbytek sklenice kvalitním Proseccem. Podle množství Prosecca si určíte sílu koktejlu. Pokud chcete udělat tento koktejl trochu říznější, můžete místo bezového sirupu použít bezový či jiný likér.
Sgroppino
Sgroppino je dle všeho jedním z nejstarších koktejlů, který si po staletí Benátčané dopřávali mezi chody na svých okázalých večírcích, s cílem osvěžit patro před příchodem dalšího pokrmu. Sgroppino je velmi svěží drink, který můžete zařadit na grilovačku s přáteli nebo si ho vychutnat jen tak v parném letním večeru.
Ingredience
- 30 ml vodky
- 1/3 skleničky citronového sorbetu
- Prosecco
Jak namíchat Sgroppino
Ujistěte se, že jsou všechny tři ingredience dobře vychlazené. Vložte je všechny do mixéru, rozmixujte a následně podávejte ve studené sklenici. Drsňáci si drink mohou nakopnout trochou vodky.
Apple Prosecco punch
Máte rádi klasickou letní ovocnou bouli? Pak si užijete i tento drink! Jablka, Prosecco a spousta zábavy. Ideální nápoj pro větší oslavy, setkání, pokud čekáte více hostů. S tímto koktejlem se zábava zaručeně velmi rychle rozproudí.
Ingredience
- 400 ml poctivého jablečného moštu
- 200 ml vodky
- šťáva ze 2 citronů
- 750 ml Prosecca
- led
- 1 jablko (nejlépe zelené) zbavené jádřinců a nakrájené na jemné plátky
- 1 citron, nakrájený na plátky
Jak namíchat Apple Prosecco punch
Nalijte jablečný mošt, vodku, citronovou šťávu a rozmarýn do punčové mísy či jiné větší nádoby a nechte 1–2 hodiny chladit. Až budete připraveni k podávání, přidejte Prosecco, led a na ozdobu plátky jablka a citronu.
Negroni Sbagliato
Slovo „sbagliato“ se dá z italštiny přeložit jako „popletený“ a omylem údajně vznikl i tento koktejl. Jde samozřejmě o variaci na slavný koktejl Negroni, jehož velkým fanouškem je i autor těchto řádků. V roce 1972 prý Mirko Stocchetto z milánského baru Basso „omylem“ do koktejlu Negroni přidal šumivé víno místo ginu a Negroni Sbagliato bylo na světě. Ano, takto prostý je vznik některých legendárních koktejlů.
Ingredience
- 30 ml sladkého vermutu
- 30 ml Campari
- 30 ml Prosecca
Jak namíchat Negroni Sbagliato
Smíchejte stejné díly všech tří ingrediencí v kulaté sklenici a podávejte s ledem.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist