Jedním z kulinářských symbolů jara je chřest. Ačkoli patří mezi oblíbené sezonní pochoutky, jeho párování s vínem bývá výzvou i pro zkušenější someliéry. Specifická chuť chřestu totiž může v kombinaci s některými víny působit až hořce. Samozřejmě velmi záleží na konkrétní úpravě bílého nebo zeleného chřestu, v každém případě ke všem klasickým receptům můžete zvolit zajímavá vína, která chuť chřestu nejen doplní, ale i krásně podtrhnou. Přinášíme přehled vín, která s chřestem tvoří ideální kombinaci – ať už zvolíte jeho úpravu na másle, s holandskou omáčkou nebo jako součást rizota.
Zelené výhonky chřestu na talíři doslova symbolizují konec zimy a opětovné probuzení přírody. Chřest se proto stal v řadě zemí velmi oblíbenou sezonní pochutinou. Jeho velcí milovníci jsou Němci, ročně se u našich sousedů sklidí kolem 100 000 tun chřestu. Je nedílnou součástí kuchyní dalších evropských zemí, populární je v Rakousku, Francii, Itálii nebo Velké Británii.
I když v konzumaci chřestu Češi za těmito zeměmi stále zaostávají, v posledních letech jeho spotřeba roste i u nás. Podle odhadů průměrný Čech zkonzumuje méně než 0,5 kilogramu chřestu ročně. Chřest, nebo také špargl, byl v tuzemsku oblíbeným pokrmem už za první republiky, v posledních letech pak v Česku roste zájem o domácí pěstování chřestu a jeho využití v gastronomii.
Bohatý zdroj vitamínů
Chřest není vyhledávaný pouze pro svou delikátní chuť, je také zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a jeho konzumace je zdraví prospěšná. Obsahuje hodně vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve, v chřestu najdete také vitaminy A, C nebo E. Je přirozeně bohatý na vlákninu, která pomáhá správnému trávení, obsahuje prebiotikum inulin, které podporuje zdraví střevní mikroflóry. Chřest pomáhá „odvodnit“ tělo a podporuje funkci ledvin.
Milovníci jídla a vinného párování samozřejmě spíše řeší, jak chřest chutná, než to, jaké látky a písmena z abecedy obsahuje. Vybrat vhodné víno k chřestu obecně není považováno za zcela triviální záležitost. Co se týká párování chřestových pokrmů s vínem, skutečný požitek z kombinace poskytne jen omezené množství vín.
Klasické úpravy chřestu a vína k nim
Vařený zelený chřest s rozpuštěným máslem – v případě, že zvolíte klasickou úpravu vaření chřestu a jemnost této suroviny v pokrmu doplňuje máslo, můžeme sáhnout po výraznějším bílém víně. Typicky doporučovanou volbou v tomto případě bude suché bílé víno odrůdy Sauvignon blanc. V případě italských vín pak můžeme vyzkoušet kombinaci s víny tradičních odrůd Grechetto nebo Verdicchio.
Chřestové rizoto – obecně velmi oblíbená úprava chřestu, svěží jarní jídlo, u kterého část vína použijete i na přípravu rizota. Chuťově bohaté a krémové rizoto skvěle doplní víno s příjemně vystupující kyselinou a dobrou svěžestí. V případě tohoto italského receptu se samozřejmě logicky nabízí volba italského vína, zkuste toskánské nebo sardinské Vermentino, Arneis z Piemontu nebo severoitalskou odrůdu Ribolla Gialla. Chybu neuděláte ani klasickým lehčím vínem Pinot Grigio.
Chřest s vajíčkem – jedna z nejlepších jarních snídaní? Přece chřest s pošírovanými vejci, zdravá a nesmírně delikátní kombinace. V tomto případě se nebojte sáhnout po víně odrůdy Sylvánské zelené nebo příjemně svěžím Pinotu blanc. K snídani se perfektně hodí bublinky a v tomto případě je doslova sázkou na jistotu, pokud si dopřejete skleničku Champagne nebo Franciacorty.
Chřest s holandskou omáčkou – v případě husté a krémové omáčky si můžete dovolit bílé víno, kterému nechybí kyselina, ale které zároveň prošlo kratším zráním v dubových sudech. Perfektní volbou bude lehčí bílé Chardonnay z Burgundska, v ideálním případě nějaké komplexní a vrstevnaté Chablis. Víno svěží, minerální a příjemně suché.
Chřest s grilovaným lososem – tučnější ryba snese buď výraznější bílé víno, nebo případně i delikátní a svěží růžové. Zkuste německý Weissburgunder nebo rakouský Grüner Veltliner. Chybu určitě neuděláte španělským či jihoitalským růžovým vínem.
I během chřestové sezony nezapomínejte na základní pravidlo, že 100 lidí = 100 chutí. Experimentujte s různými druhy vín a najděte si tu svou preferovanou volbu pro párování s chřestem.
Jakým kombinacím vína a chřestu se vyhnout?
❌ Těžká červená vína
Nezkoušejte specifickou chuť chřestu kombinovat s výraznými červenými víny s intenzivními taniny. Fungovat nebude Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Grenache. V případě grilovaného chřestu můžete zvolit jemné a elegantní červené víno odrůdy Pinot noir. Jeho měkké třísloviny a vůně červeného ovoce vhodně doplní chřest. Kromě toho mohou být zajímavou volbou pro kombinaci s chřestem také svěží a ovocná růžová vína.
❌ Velmi aromatická vína
Díky „zelenému“ aromatickému charakteru se k chřestu hodí Sauvignon blanc. Jiné aromaticky výrazné, květinové a kořeněné odrůdy však nikoliv. V případě pokrmů s chřestem vynechejte Tramín, Hibernal nebo třeba Pálavu.
❌ Sladká vína
Při vinném párování s chřestem jednoznačně dávejte přednost velmi suchým vínům. Sladké medové tóny dezertních vín nepůjdou s chřestem dohromady, naopak v některých případech mohou způsobit pocit hořkosti v ústech.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist










