Jedním z kulinářských symbolů jara je chřest. Ačkoli patří mezi oblíbené sezonní pochoutky, jeho párování s vínem bývá výzvou i pro zkušenější someliéry. Specifická chuť chřestu totiž může v kombinaci s některými víny působit až hořce. Samozřejmě velmi záleží na konkrétní úpravě bílého nebo zeleného chřestu, v každém případě ke všem klasickým receptům můžete zvolit zajímavá vína, která chuť chřestu nejen doplní, ale i krásně podtrhnou. Přinášíme přehled vín, která s chřestem tvoří ideální kombinaci – ať už zvolíte jeho úpravu na másle, s holandskou omáčkou nebo jako součást rizota.

Zelené výhonky chřestu na talíři doslova symbolizují konec zimy a opětovné probuzení přírody. Chřest se proto stal v řadě zemí velmi oblíbenou sezonní pochutinou. Jeho velcí milovníci jsou Němci, ročně se u našich sousedů sklidí kolem 100 000 tun chřestu. Je nedílnou součástí kuchyní dalších evropských zemí, populární je v Rakousku, Francii, Itálii nebo Velké Británii.

I když v konzumaci chřestu Češi za těmito zeměmi stále zaostávají, v posledních letech jeho spotřeba roste i u nás. Podle odhadů průměrný Čech zkonzumuje méně než 0,5 kilogramu chřestu ročně. Chřest, nebo také špargl, byl v tuzemsku oblíbeným pokrmem už za první republiky, v posledních letech pak v Česku roste zájem o domácí pěstování chřestu a jeho využití v gastronomii.

Bohatý zdroj vitamínů

Chřest není vyhledávaný pouze pro svou delikátní chuť, je také zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a jeho konzumace je zdraví prospěšná. Obsahuje hodně vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve, v chřestu najdete také vitaminy A, C nebo E. Je přirozeně bohatý na vlákninu, která pomáhá správnému trávení, obsahuje prebiotikum inulin, které podporuje zdraví střevní mikroflóry. Chřest pomáhá „odvodnit“ tělo a podporuje funkci ledvin.

Milovníci jídla a vinného párování samozřejmě spíše řeší, jak chřest chutná, než to, jaké látky a písmena z abecedy obsahuje. Vybrat vhodné víno k chřestu obecně není považováno za zcela triviální záležitost. Co se týká párování chřestových pokrmů s vínem, skutečný požitek z kombinace poskytne jen omezené množství vín.

Klasické úpravy chřestu a vína k nim

Vařený zelený chřest s rozpuštěným máslem – v případě, že zvolíte klasickou úpravu vaření chřestu a jemnost této suroviny v pokrmu doplňuje máslo, můžeme sáhnout po výraznějším bílém víně. Typicky doporučovanou volbou v tomto případě bude suché bílé víno odrůdy Sauvignon blanc. V případě italských vín pak můžeme vyzkoušet kombinaci s víny tradičních odrůd Grechetto nebo Verdicchio.

Chřestové rizoto – obecně velmi oblíbená úprava chřestu, svěží jarní jídlo, u kterého část vína použijete i na přípravu rizota. Chuťově bohaté a krémové rizoto skvěle doplní víno s příjemně vystupující kyselinou a dobrou svěžestí. V případě tohoto italského receptu se samozřejmě logicky nabízí volba italského vína, zkuste toskánské nebo sardinské Vermentino, Arneis z Piemontu nebo severoitalskou odrůdu Ribolla Gialla. Chybu neuděláte ani klasickým lehčím vínem Pinot Grigio.

Chřest s vajíčkem – jedna z nejlepších jarních snídaní? Přece chřest s pošírovanými vejci, zdravá a nesmírně delikátní kombinace. V tomto případě se nebojte sáhnout po víně odrůdy Sylvánské zelené nebo příjemně svěžím Pinotu blanc. K snídani se perfektně hodí bublinky a v tomto případě je doslova sázkou na jistotu, pokud si dopřejete skleničku Champagne nebo Franciacorty.

Chřest s holandskou omáčkou – v případě husté a krémové omáčky si můžete dovolit bílé víno, kterému nechybí kyselina, ale které zároveň prošlo kratším zráním v dubových sudech. Perfektní volbou bude lehčí bílé Chardonnay z Burgundska, v ideálním případě nějaké komplexní a vrstevnaté Chablis. Víno svěží, minerální a příjemně suché.

Chřest s grilovaným lososem – tučnější ryba snese buď výraznější bílé víno, nebo případně i delikátní a svěží růžové. Zkuste německý Weissburgunder nebo rakouský Grüner Veltliner. Chybu určitě neuděláte španělským či jihoitalským růžovým vínem.

I během chřestové sezony nezapomínejte na základní pravidlo, že 100 lidí = 100 chutí. Experimentujte s různými druhy vín a najděte si tu svou preferovanou volbu pro párování s chřestem.

Jakým kombinacím vína a chřestu se vyhnout?

Těžká červená vína

Nezkoušejte specifickou chuť chřestu kombinovat s výraznými červenými víny s intenzivními taniny. Fungovat nebude Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Grenache. V případě grilovaného chřestu můžete zvolit jemné a elegantní červené víno odrůdy Pinot noir. Jeho měkké třísloviny a vůně červeného ovoce vhodně doplní chřest. Kromě toho mohou být zajímavou volbou pro kombinaci s chřestem také svěží a ovocná růžová vína.

Velmi aromatická vína

Díky „zelenému“ aromatickému charakteru se k chřestu hodí Sauvignon blanc. Jiné aromaticky výrazné, květinové a kořeněné odrůdy však nikoliv. V případě pokrmů s chřestem vynechejte Tramín, Hibernal nebo třeba Pálavu.

Sladká vína

Při vinném párování s chřestem jednoznačně dávejte přednost velmi suchým vínům. Sladké medové tóny dezertních vín nepůjdou s chřestem dohromady, naopak v některých případech mohou způsobit pocit hořkosti v ústech.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist