Mezi nejslavnější vína Itálie, kterými jsou Chianti, Prosecco nebo Pinot Grigio, patří také lehce šumivé červené víno Lambrusco. Tradiční nápoj s dlouhou historií z oblasti Emilia-Romagna, který v 70. a 80. letech minulého století doslova zaplavilo supermarkety v Evropě i USA, a dodnes se tak potýká s pošramocenou pověstí.
Kvalitní Lambrusco je ovšem velmi zajímavé a netradiční víno s jedinečnou chutí a univerzálním využitím, například v gastronomickém párování. Pokud stále váháte, zda jej zařadit do svého vinného repertoáru, nabízíme deset důvodů, proč byste to měli udělat.
1. Víno s velkou historií a tradicí
Lambrusco je nejen víno, ale také skupina příbuzných odrůd, které pochází z oblasti Emilia-Romagna a které se tu po staletí používají k výrobě růžových a červených šumivých vín.
Podle některých historických záznamů patřilo ve 14. století Lambrusco mezi nejprestižnější vína Itálie. Nyní tomu tak ovšem není, historie vín Lambrusco je velmi komplikovaná a najdeme v ní pády i vzestupy. V 70. letech minulého století se stalo Lambrusco velmi populárním ve Spojených státech amerických, kde začalo být považováno za něco nového a úžasného, dnešním jazykem „cool“ víno. Až do roku 1986 si tak italští vinaři užívali obrovskou poptávku. V roce 1987 se ovšem vše začalo měnit a prodeje klesaly s ohledem na špatnou kvalitu vín, která byla produkována některými velkými výrobci. Od 90. let pak někteří menší výrobci jako Medici Ermete přinesli revoluci ve způsobu výroby vín Lambrusco. Ten konkrétně změnil systém vedení révy ve vinicích a začal tak lépe kontrolovat výnosy a následnou výrobu. Dnes tak kromě extrémně levných a nekvalitních vín můžete ochutnat velmi zajímavá Lambrusca s jedinečným charakterem.
2. Víno s jasným původem
Lambrusco je víno, které má jasně vymezený původ ve střední Itálii, v regionu Emilia-Romagna. Na mírně zvlněných svazích Apenin mají vinaři vysazeny odrůdy pro výrobu Lambrusca, třemi hlavními jsou Lambrusco Sorbara, Grasparossa a Salamino. Celkem je v Itálii vysazeno na 16 tisíc hektarů vinic s odrůdami Lambrusco. V regionu Emilia-Romagna jsou ústředními oblastmi výroby Lambrusca provincie Modena a Reggio Emilia. Jen Modena se může pochlubit více než osmi tisíci hektary vinic, z nichž značná část je věnována právě odrůdám Lambrusco.
3. Ideální víno pro začátečníky
Díky své jemné sladkosti a většinou také nižšímu obsahu alkoholu může být Lambrusco skvělou volbou pro ty, kdo teprve pronikají do světa vína, potažmo ty, kdo nepatří mezi vášnivé milovníky červených vín. Snadná pitelnost a příjemný ovocný charakter z Lambrusca dělají ideální nápoj pro každou příležitost.
4. Nízký alkohol
Řada konzumentů vín, unavená těžkými červenými víny, vyhledává v poslední dekádě spíše lehčí nízkoalkoholická. Přesně takové je i Lambrusco, víno s osvěžující kyselinkou a jemným perlením. Při výrobě Lambrusca se často používá metoda tankové fermentace (tzv. Charmat metoda). Takto je vyrobeno přes 95 procent vín z odrůdy Lambrusco. Fermentace je v tomto případě často zastavena dříve, než se všechen cukr přemění na alkohol, což zanechává víno sladší a s nižším obsahem alkoholu. Některá Lambrusca mají 7,5 až osm procent alkoholu, u suchých vín to může být až 11 procent.
5. Osvěžující chuť
Typickým znakem Lambrusca není jen nízký alkohol, ale také svěží ovocný charakter. Díky jemnému perlení a ovocným tónům, jako jsou třešně, maliny a švestky, je ideální volbou i pro letní grilovačky nebo večery s přáteli. Svěžest vína pak podpořte také správným nachlazením. Ideální teplota pro konzumaci Lambrusca je kolem sedmi až devíti stupňů Celsia, proto víno vložte do lednice s dostatečným předstihem. Oproti jiným šumivým vínům se Lambrusco tradičně nepodává ve flétně. Perfektní je univerzální sklenice na víno, dobře poslouží i standardní sklenice na bílé víno.
6. Hvězda do gastronomického párování
Lambrusco je gastronomické víno, párovat ho s jídlem je velice důležité a zábavné. Jde o velmi všestranné víno a lze ho kombinovat s mnoha různými pokrmy italské kuchyně, a nejen té. Lambrusco s typicky vyšší kyselinou v ústech a chutí čerstvého ovoce můžete skvěle napárovat k mnoha různým jídlům, od pizzy a těstovin až po grilované maso a uzeniny. Obzvláště se hodí k tradičním jídlům z oblasti Emilia-Romagna, jako je Prosciutto Crudo, Parmigiano Reggiano nebo Culatello di Zibello.
7. Mnoho stylů, od suchého po sladká vína
Lambrusco je velmi pestrá kategorie vín. Jen odrůd, které se mohou použít pro výrobu tohoto vína, je asi 60. Největším předsudkem, který se k vínům Lambrusco váže, je domněnka, že jsou všechna tato vína sladká. Ta s označením secco jsou považována za suchá a mají maximálně 15 g/l zbytkového cukru. Polosuchá vína mají na etiketě označení semisecco a sladká vína spadají do kategorie dolce. V sortimentu uznávaného vinařství Medici Ermete, které je součástí nabídky e-shopu VinoDoc, jsou vína secco i dolce. Vinařství Medici Ermete bylo založeno rodinou Medici na konci 19. století. Později se stalo vůbec prvním vinařstvím v regionu, které se rozhodlo lahvovat Lambrusco s označením vinice „Cru“ na etiketě, a vzniklo tak Lambrusco Concerto.
8. Máte rádi růžové? Zkuste Lambrusco Rosé
Drtivá většina vín Lambrusco má tmavou červenou barvu a po tmavém ovoci i vína chutnají. Doplňkovou kategorií jsou však pro řadu vinařství i růžová vína. Lambrusco Rosé je příjemně svěží jemně perlivé víno s dobrou kyselostí a opět nižším alkoholem. Podávejte velmi dobře vychlazené.
9. Přívětivá cena
Ve srovnání s Proseccem nebo Cavou je Lambrusco většinou levnější. To z něj činí atraktivní volbu pro ty, kteří hledají šumivé víno pro každodenní příležitost. Kvalitní Lambrusco seženete i za cenu kolem 200 korun za lahev, některá prestižní vína a speciální produkty však mohou stát i kolem 400 korun nebo více. Výrobci Lambrusca však v posledních letech nezdražují tolik, jako je tomu u jiných, populárnějších vín. Kategorie vín Lambrusco tak umí nabídnout skvělý poměr kvality a ceny.
10. Lambruscem na zdraví
Stejně jako jiná kvalitní červená vína obsahuje Lambrusco polyfenoly a antioxidanty, které mohou mít při střídmé konzumaci příznivý vliv na lidské zdraví. Tyto látky pomáhají chránit srdce, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a podporují zdravý krevní oběh.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist